2015. augusztus 31., hétfő

Kókuszos fakanalas sütemény



Ha szeretitek a kókuszkockát, akkor ez a süti is fog ízleni. Nagyon hasonlít egymásra a két süti ízvilágban, csak ez sokkal gyorsabban meg van, mert nem kell beleforgatni a tésztakockákat a mázba, hanem csak a tetejére öntjük. A fakanalas ötlet Gabriellától származik, de a recept teljesen más, mert nem ilyen sütit terveztem, de végül ez sült ki belőle. :) Nagyon finomra sikeredett, nagy sikere volt, csak úgy tűntek el a szeletek a tányérról, alig maradt pár darab másnapra is. ;) Ajánlom nektek is kipróbálásra, biztosra állítom, hogy nem fogjátok megbánni.

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojás
- 14 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
- 2 dl tej
- 25 dkg liszt
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 1 cs. sütőpor

Hozzávalók a mázhoz:

- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 dkg kakaópor
- 0,25 dl tej

+ 3 ek kókuszreszelék

Elkészítés:

A kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk. Egy tálba szórjuk, majd a lisztet, sót és sütőport is hozzáadva összekeverjük.

Az egész tojásokat felverjük, majd több részletbe hozzáadva a porcukrot habosra keverjük, amíg megnő a térfogata. Tovább keverve hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, majd végül váltakozva a tejet és a kókuszos lisztet is. Egyneművé keverjük.

Egy 24x29 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát. A sütőből kivett, még forró süteménybe egy fakanál nyelével lyukakat nyomkodunk.

A máznak valókat egy lábasba összekeverjük, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve éppen csak összeforraljuk. A kihűlt sütemény tetejére öntjük, elsimitjuk, hogy mindenhova kerüljön a mázból és belefolyon a lyukakba, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. Dermedni hagyjuk, majd szeleteljük.

2015. augusztus 28., péntek

Nektarinos bögrés süti



Ha már a gyors sütik időszakát élem :D, akkor jöjjön most egy szuper gyors bögrés gyümölcsös sütemény. Csak összekeverjük a hozzávalókat, tepsibe öntjük, tetejére rászórjuk a gyümölcsöt és mehet is a sütőbe. Ennyi az egész. :)

Hozzávalók:

A bögre 2,5 dl-es.

- 1 3/4 bögre finom liszt
- 2/3 bögre (barna)cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 1 1/2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1/2 bögre tej
- 1/4 olvasztott és kihűtött vaj

+ 2 szem nektarin

Tetejére: - 2-3 ek barna cukor

Elkészítés:


A lisztet, sütőport, sót, fahéjat szitáljuk egy nagyobb edénybe, majd a cukrokkal együtt keverjük el.

A tojásokat enyhén verjük fel, majd a tejjel és olvasztott vajjal együtt keverjük simára. Csurgassuk a lisztes keverékhez és kavarjuk csomómentesre.

Egy 23x29 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk.

A nektarint megmossuk, leitatjuk, majd kockákra vágjuk.
Esetleg le is hámozhatjuk, ebben az esetben egészben héjastul forró vízbe merítjük 1-2 percre, majd kivesszük és hűlni hagyjuk. Ezután lehámozzuk, és falatnyi kockákra vágjuk.

Rászórjuk a tepsibe simított masszára, megszórjuk barna cukorral, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.

Kihűtjük, tetejét megszórjuk enyhén porcukorral és szeleteljük.


2015. augusztus 25., kedd

Rahátos piskóta



Volt még egy kevés rahátom, s hogy ne legyen mindig rahátos kalács vagy kifli, így most sütibe került. Ha nincs rahát kéznél, akkor nyugodtan helyettesíthető aszalványokkal vagy friss gyümölccsel, akár csokoládé darabkákkal. Nagyon könnyű elkészíteni, nincs hogy elrontsuk, és finom is. ;)

Hozzávalók:

- 6 tojás
- 1 csipet só
- 18 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 18 dkg liszt
- 25 dkg rahát
(- NEM kell sütőpor bele!)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjéből a sóval együtt közepesen kemény habot verünk. Kanalanként hozzá adagoljuk a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény habot nem kapunk.

A tojássárgákat egyenként hozzáadjuk a habhoz és egyneművé keverjük. Végül (több részletben) óvatosan beleforgatjuk a lisztet, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

Egy 24x29 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és nagyon vékonyan kikenjük vajjal. A masszát belesimítjuk, majd a kisebb kockákra vágott rahátot a tetejére szórjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.

Porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.


Recept forrása innen.

2015. augusztus 17., hétfő

Bögrés Raffaello



A sok meggyes desszert után, most egy finom kókuszos sütit hozok. Nem tudom mennyire hasonlít az igazi Raffaello sütihez, de azt állíthatom, hogy nagyon finom. :)
Az eredeti receptben 3 dl-es bögre van használva, de mivel én kisebb tepsiben sütöttem, ezért 2,5 dl-es bögrével mértem ki a hozzávalókat. Kevesebb cukrot tettem bele, és rétesliszt helyett pedig finomlisztet használtam. Ez a süti is nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, és nagyon finom, csak ajánlani tudom! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojás
- 3/4 bögre porcukor
- 1/2 bögre olvasztott vaj
- 2 bögre (rétes)liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 bögre tej

Hozzávalók a tetejére szórni:

- 1/2 bögre kókuszreszelék
- 2-3 ek porcukor (a recept 1/2 bögrét írt)

Hozzávaló a tetejét locsolni:

- 1 bögre habtejszín

Elkészítés:

Az egész tojásokat felverjük, majd több részletbe hozzáadva a porcukrot habosra keverjük, amíg megnő a térfogata. Tovább keverve hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, majd végül váltakozva a tejet és a sütőporral elkevert lisztet is. Egyneművé keverjük.

Egy 24x29 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk. Rászitáljuk a porcukrot, majd rászórjuk a kókuszreszeléket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.

A készre sült, de még forró sütire locsoljuk a tejszínt, majd teljesen kihűtjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.


Recept forrása innen.

2015. augusztus 13., csütörtök

Meggyes-kakaós joghurtos pite



Még mindig meggyes sütemény, de bármilyen idény gyümölccsel kipróbálható. :)
Mostanában az ilyen egyszerű és gyorsan elkészíthető sütik a nyerők, egyrészt a nagy meleg miatt, másrészt pedig időhiány miatt. Sajnos egyre kevesebb idő jut a blogra is, pedig hiányzik írogatni a bejegyzéseket, és másoknál nézelődni, ötleteket meríteni, de munka miatt muszáj halogatni. Remélem a jövőben egy kicsit gyakrabban tudok jelentkezni új receptekkel! :)

Hozzávalók:

- 28 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 15 dkg (barna)cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 2 dkg kakaó
- 1 tk fahéj
- 7 dkg vaj
- 3,2 dl joghurt (1,5 dl natúr joghurt + 1,7 dl görög joghurt)

+ 35 dkg kimagozott meggy

Elkészítés:


A lisztet, sütőport, sót, fahéjat és kakaót egy tálba szórjuk és elvegyítjük.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz.
Tovább keverve hozzáadjuk a megolvasztott, de kihűtött vajat is, majd felváltva, több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és a joghurtot, és egyneművé keverjük.

Egy 24x29 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk. Tetejére rászórjuk a meggyet.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.