2013. április 24., szerda
Angel food cake, vagy Angyalok eledele torta :)
A receptet Trollanyutól mentettem el már elég rég, csak eddig még nem gyűlt össze 12 darab tojásfehérjém. Egy nagyon könnyű és légies süteményt kaptam, és nem utolsó sorban finom is. :)
Tökéletes recept a felgyűlt tojásfehérjék hasznosítására.
Hozzávalók:
- 12 tojásfehérje
- 1/2 tk só
- 1 el citromlé
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tk. vaníliesszencia
- 12 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 ek. kakaópor
Elkézítés:
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi habverő lassú fokozatán verni kezdjük. Amikor elkezd habosodni hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd továbbkeverjük közepes fokozaton. Amikor már közepes keménységű, akkor kanalanként hozzáadjuk a cukrot mindig megvárva, hogy jól összeverje a gép. A végén hozzáadjuk a vanília kivonatot is, és addig verjük, amíg egy nagyon szép kemény habot nem kapunk.
A lisztet és porcukrot összeszitáljuk egy tálba és kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport és alaposan összekeverjük.
A kemény tojáshabot is kétfelé osztjuk.
Az egyik felébe óvatosan beleforgatjuk a lisztes porcukrot, vigyázva hogy ne törjük össze a habot, majd a másik felébe a kakaós lisztes keveréket forgatjuk, ugyancsak vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Egy kuglóf formát kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel, majd a fehér és a kakaós habot felváltva belekanalazzuk a formába.
Kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy helyezkedjen el a massza, majd egy hurkapálcával spirál alakban elkeverjük (NE a forma aljáig), hogy a levegőbuborékok kipukkadjanak.
A tetejét egy kanállal elsimítjuk, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát! Ha tiszta marad a tű, akkor jó, nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a formát megütögetve tálra borítjuk.
Amikor teljesen kihűlt, akkor porcukorral megszórjuk (nálunk ez most elmaradt). Tejszínhabbal, gyümölcsöntettel, lekvárral, vanília-, vagy csokikrémmel is fogyaszthatjuk.
Én egy maroknyit szedret késes mixerrel pépesítettek, majd elkavartam 1 dl tejszínnel és ezzel tálaltam.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
De gyönyörű lett, nagyon örülök, hogy elkészítetteted te is:) A szedres krémmel is isteni lehet, nekünk is gyümölcsös szószokkal ízlik legjobban:)
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a recept, főleg, hogy kakaós rész is van benne! Maradék fehérjém bőven akad, így be is jegyzem magamnak ezt a finomságot. :)
VálaszTörlésMeg a neve is isteni!:)
VálaszTörlésCsodaszép, nagyon mutatós és biztosan nagyon finom is, annak látszik! :)
VálaszTörlésKijegyeztem magamnak én is, hamarosan sort kerítek rá. Nagyon jó így kakaósan!
VálaszTörlésSzemezek vele én is egy ideje, csak még fehérje gyűjtő akcióban vagyok. :)
VálaszTörlésNem csak finomat, de szépet is sütöttél.
Köszönöm szépen Lányok a hozzászólásokat. :)
VálaszTörlés