2013. április 4., csütörtök

Karamell szelet



Valami újdonságot szerettem volna készíteni Húsvétra, valami finom krémeset, nézegettem is a sok elmentett recept között hogy mi is legyen, végül Edó karamell szeletje mellett döntöttünk. :)
Be kell valljam, hogy én egy kicsit elrontottam a krémet, és az az érdekes, hogy nem jöttem rá miért nem sikerült a krém, csak most amikor a blogbejegyzést írom. :D
Ugyebár Húsvét előtt, vagy bármilyen családi ünnep előtt nagy a készülődés, több félét készítünk egyszerre, több felé kell figyeljünk. Így volt ez most is, és nem voltam elég figyelmes amikor a krém receptjét olvastam, és 0,5 dl tej helyett én 5 dl tejet tettem bele.......hát azért nem mindegy :D Csodálkoztam is, hogy túl híg a krém és nem akar megkeményedni, hűlés után is nagyon folyós volt, de el nem tudtam képzelni, hogy miért, hisz én mindent úgy csináltam, ahogy Edó írta. :D Mivel nem tudtam volna megtölteni a lapokat ezzel a híg krémmel, újra felmelegítettem, és egy egész karamellás pudingport is hozzátettem. Így már jól besűrűsödött, és használható krém lett. Még így is, hogy nem az eredeti recept szerint készült a krém, nagyon finom lett a sütemény, a férjem nagyon díjazta. :)
Én most úgy fogom leírni, ahogy én készítettem, az eredeti receptet Edónál megtaláljátok. Mindent úgy csináltam, ahogy nála is van, csak a krémembe több tej került, így még egy pudingporra is szükség volt, hogy besűrűsödjön.

UPDATE: most lehet azt gondoljátok, hogy baj van a látásommal (úgy látszik az is volt, amíg Aleda nem írt megjegyzést), főleg aki elolvasta Edó receptjét is, hisz most vettem észre, hogy nála is 0,5 l (5 dl) tejet ír a recept. A kérdés akkor csak az, hogy nekem miért lett olyan híg a krémje? Lehet, hogy nem főztem eleget?
Mindenesetre, remélem, hogy nem zavartam össze senkit, és azért ti is elkészítitek, mert nagyon finom sütemény.
Végső szóként a krémbe 5 dl tej jár, és ha véletlenül nem sűrűsödne be, akkor nyugodtan tehettek bele 1 karamellás pudingport.

Hozzávalók a lapokhoz:

- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- 2 evőkanál méz

Hozzávalók a karamellkrémhez:

- 40 dkg cukor
- 5 dl tej
- 3 ek liszt
- 12,5 dkg margarin (Rama)
- 1 főzhető karamellás pudingpor

Elkészítés:

A lapokhoz a mézet, cukrot és margarint egy lábasba összemelegítjük, majd levesszük a tűzről. Pár percig hűtjük, majd a szódabikarbónával elkavart liszttel és tojásokkal sima tésztává gyúrjuk.

Fóliába csomagoljuk, és kb. 30-60 percre hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 20x30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Én sütőpapíron nyújtottam ki a lapokat, és amikor már jó vékonyak voltak, akkor átemeltem egy tepsi hátára, és 7-8 perc alatt megsütöttem.

A krémhez a cukrot felolvasztjuk, és világos barnára karamellízáljuk.
Most jön a különbség az Edó és az én krémem között: a lisztet és pudingport csomómentesre kavarjuk a tejjel, majd hozzáadjuk a felolvadt cukorhoz, és addig kavarjuk, amíg összeolvadnak.
Ezután levesszük a tűzről, hozzákavarjuk a margarint és kihűtjük.

A lapokat megtöltjük a krémmel, majd egy pár órán át pihentetjük a hűtőbe, szeleteljük és fogyaszthatjuk is. :)

21 megjegyzés:

  1. Szép lett a süti! Egyszer így jártam egy pizza recepttel. 0,3 dl helyett 3 dl olajat tettem:-) aztán rájöttem és dupla adag pizzatésztát gyúrtam, másfél kiló lisztből:-) gondolhatod, hogy két napig csak pizzán éltünk:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :)
      Te legalább rájöttél, hol a hiba, de nekem fogalmam sem volt, hogy miért olyan híg a krém (gondolom már a fáradság is közrejátszott, hogy nem tudtam gondolkodni rendesen :D). Azért másfél kiló lisztből jó sok pizza lett, gondolom egy darabig elegetek lett belőle. :)

      Törlés
  2. Na most mégis 0,5 dl tejet írtál a hozzávalóknál, én értem, de eléggé zavaros.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítottam is, köszönöm. Remélem most már érthetőbb. :)

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a karamell ízét,finom lehet ez a süti. Edónál is annyi tejet ír, amennyit tettél, fél litert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Huha, akkor én most tényleg megkattantam :P....most néztem meg még egyszer, és tényleg annyit ír. Akkor vajon miért volt olyan híg az én krémem? Semmi képpen sem tudtam volna felhasználni, nagyon folyt.

      Törlés
    2. Ja, amúgy nagyon finom a süti. :)

      Törlés
    3. A karamell ha kihűl, vastagítja a krémet, nem tudom miért maradt híg a tied:( Esetleg tovább kellett volna főzni?

      Törlés
    4. Több mint valószínű, hogy nem hagytam eleget főni, túl hamar levettem a tűzről. De nem adom fel, hamarosan újra elkészítem, és akkor majd tovább főzöm. :)

      Törlés
  4. Nagyon szép a süteményed! Ezt már én is kijelöltem kipróbálásra de még nem került rá sor. Valahogy a cukor karamelizálásától kicsit tartok mert már egyszer póruljártam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva. :)
      Nem kell tarts a karamellizálástól, nincs hogy elrontsd, csupán egy kicsit hosszadalmasabb folyamat. Jó próbálkozást! :)

      Törlés
  5. Kedvencem!!!!! Én is jártam már hasonlóan :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már nekem is nagy kedvencem. :)
      Köszönöm Vicuska,jó olvasni, hogy nem vagyok egyedül. Megtörténhet bárkivel, tévedni emberi dolog. :)

      Törlés
  6. Szeretem, mert nem pánikoltál be, hanem ügyesen megoldottad...
    Minden jó, ha vége jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muszáj volt valamit kitalálni, mert a lapok már megvoltak, a krém nagyon finom volt, csak hogy nagyon híg volt, így aztán a pudingpor megoldott mindent. :)
      Igazad van, minden jó, ha vége jó!

      Törlés
  7. Jól néz ki, és te ügyesen megoldottad a dolgot a pudinggal:)

    VálaszTörlés
  8. A folyós krémekkel én is megjártam már.:)
    De a sütid nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Flóra. :)
      Úgy látszik már sokunknak volt tapasztalata folyós krémmel.

      Törlés
  9. Nagyon szép lett, és az a lényeg, hogy finom is volt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Hankka. :)
      Valóban az a fontos, hogy a végeredmény jó lett, és hogy nagyon finom lett a süti. :)

      Törlés