2013. április 6., szombat
Diós és mákos bejgli
Nem tudom Ti hogy vagytok, de nálunk olyan Ünnep nem telhet el, hogy ne legyen diós és mákos kalács vagy bejgli. :) Nagyon szeretjük, és nem is tudjuk elképzelni az ünnepet, legyen az Karácsony, Húsvét vagy Pünkösd, hogy ne készítsek.
Ezeket a bejgliket most Húsvétra készítettem, nagyon jól sikerültek, és még pár nap után sem száradtak meg. :)
Hozzávalók 4 db. rúdhoz:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg sertészsír
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárga
- 2 dkg friss élesztő
- csipetnyi só
- 1 dl tej
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 2 ek akácméz
- 0,9 dl tej
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 6 dkg cukor
- 2 ek méz
- 0,6 dl tej
Lekenni: - 1 egész tojás
Elkészítés:
A tölteléknek a diót és mákot, külön-külön elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és mézet, és összemelegítjük. Levesszük a tűzről és kihűtjük.
Ha túl hígnak tűnik a töltelék, akkor még adunk hozzá egy kis diót vagy mákot, és abban az esetben ha túl kemény lenne, akkor még egy kis tejet adagolunk hozzá.
A cukor mennyiségét is lehet csökkenteni vagy növelni, ki hogy szereti. :)
A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet a dagasztó tálba szórjuk, elkeverjük a cukorral és a sóval, majd a zsiradékot elmorzsoljuk benne.
Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percet pihentetjük.
Ezután a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 20 x 30 cm-es téglalapokra nyújtjuk.
A tölteléket egyenletesen elosszuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd feltekerjük. Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól.
A tojást szétválasztjuk, a sárgával lekenjük a rudakat hosszában, és 30 percet pihentetjük.
Ezután enyhén felvert tojásfehérjével is lekenjük, de most keresztbe és újabb 30 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a bejglik oldalát és tetejét megszurkáljuk egy hústűvel, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Címkék:
bejgli,
diós bejgli,
diós kalács,
édes kelt tészta,
kalács,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
mákos bejgli,
mákos kalács
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Gyönyörűek!!!! A mi ízlésünknek már csak egy kis meggy hiányzik a mákosból és le is nyúlnánk a fotóról...;-DDD
VálaszTörlésNagyon szépek! Hozzánk is jöhetnek bármikor:-)
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! Rég ettem...A mákosra beneveznék.
VálaszTörlésKöszönöm szépen a részletes leírást, - most is 20 db-ot készítek - de nem árt újra és újra - nem vagyok már fiatal, - biztos ami biztos...! :-) Áldott karácsonyt kívánok !
VálaszTörlés