2013. október 9., szerda

Sült sütőtök



Itt van a sütőtök ideje, most már hidegek is voltak, mert ugye úgy tartják, hogy a tök akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér. Önmagában is fogyasztható, nagyon finom desszert, esetleg mézzel meglocsolva és különböző fűszerekkel (fahéj, vanília, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, mézeskalács fűszerkeverék) ízesítve is kitűnő édesség.
A sütőtököt egyszerűen megsütve, különböző ételek alapanyagaként is felhasználhatjuk mint a leves, kompót, saláta, köret, akár süteményeket, pogácsákat és kelt tésztákat is készíthetünk vele.

Amellett, hogy nagyon finom, kitűnő vitaminforrás is. Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

Forrás: www.sutotok.com

Hozzávaló:


- sütőtök

Elkészítés:

Megmossuk a tököt, majd hosszába kettőbe vágjuk, a magokat kikaparjuk. Esetleg ha nagy a tök, akkor tovább daraboljuk.

Alufóliával bélelt tepsire tesszük, húsát éles késsel vagy pengével bevagdossuk, majd beborítjuk az alufóliával.

Előmelegített sütőben kb. 40 percig így sütjük, majd ezután levesszük az alufóliát és addig sütjük, amíg jól megpuhul. Akkor van meg, ha könnyen beletudunk szúrni egy villát vagy fogvájót.


2 megjegyzés:

  1. Azt hittem, hogy nyers a fotón, aztán rájöttem, hogy dehogy! Az alufólia teszi, hogy ilyen szépen megsült. Eddig mindig kis cikkekre vágtam és tepsire téve sütöttem meg. Így sütve sötét lesz a tetejük és langyosan isteni ízük van. Szeretem rágcsálni:-)

    VálaszTörlés
  2. Imádom/imádjuk, nem is tudok annyit sütni, hogy elég legyen! :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés