2013. október 12., szombat
Gomba vadasan krumpligombóccal
A múltkori vadasan elkészített csirkemell annyira ízlett a férjemnek, és bevallom nekem is, hogy azt kérte készítsük el újra. Mivel a héten két alkalommal is volt csirkehússal készült étel, és gombát már régebb ettünk, gondoltuk, hogy kipróbáljuk az utóbbival. A próbálkozás nagy sikerrel járt, talán még finomabb is volt, mint a csirkemellel. :)
Hozzávalók a vadashoz:
- 50 dkg gomba
- 1 közepes hagyma
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 3 babérlevél
- 1 ek mustár
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín
- kb. 2,5-3 dl húsalaplé (Vagy víz + 1/2 leveskocka)
Hozzávalók a krumpligombócokhoz:
- 1 vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 50 dkg főtt krumpli
- 2 tojás
- kb. 15 dkg liszt
- 2-3 ek zsemlemorzsa
- pár szál petrezselyemzöld
- só, őrölt bors, szerecsendió
Elkészítés:
Megpucoljuk, megmossuk és felkarikázzuk a sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a zellert pedig kisebb kockára vágjuk.
A hagymát is megpucoljuk és apróra vágjuk.
A felvágott hagyma felét kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt répaféléket, párszor átforgatjuk, majd felöntjük annyi húsalaplével, hogy ellepje a zöldségeket. Ízesítjük sóval, borssal, beledobjuk a babérleveleket és puhára pároljuk.
A megmaradt felaprított hagymát egy serpenyőbe 1-2 ek olajon ugyancsak üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk és addig kavargatjuk, míg levet enged, majd addig főzzük amíg el nem párolog a leve.
A megfőtt zöldségekből kivesszük a babérlapit és összeturmixoljuk.
A mártást visszatesszük a tűzre, ízlés szerinti mennyiségű mustárt teszünk bele, esetleg ha szükséges kevés cukrot.
Mikor a gomba elfőtte a levét, beletesszük a mártásba, hozzáöntjük a tejszínt, és pár perc alatt összeforraljuk. Ha szükséges még utánaízesítünk.
A krumpligombóchoz héjában megfőzzük, hámozzuk, majd áttörjük a krumplit. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk.
Az áttört krumplit összekeverjük a tojásokkal, a megpirított hagymával, liszttel, zsemlemorzsával, felaprított petrezselyemzölddel és fűszerezzük, majd az így kapott tésztát 15 percig pihentetjük.
Ezután vizes késsel gombócokat formálunk, és forrásban levő sós vízbe kifőzzük őket. Ha feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük.
Bármilyen gombócról legyen szó, én mindig végzek próba főzést. Előre beleteszek egy gombócot a forrásban levő vízbe, és ha nem esik szét, csak akkor teszem bele a többi gombócot is. Ha szét esik, akkor még szükség lesz kevés lisztre.
Címkék:
babérlevél,
főtt krumpli,
főzőtejszín,
gomba,
gomba vadasan,
hús nélküli étel,
krumpligombóc,
mustár,
szerecsendió
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
A vadasért nem vagyok oda, de lehet így megkóstólnám:)
VálaszTörlésMost én is szívesebben enném gombával nagyon szeretem és igen guszta!
VálaszTörlésLégyszíves nézzél már be hozzám van egy meglepetésem számodra!
Finom lehet. A gombát szeretjük, szerintem így is ízlene.
VálaszTörlésIlyet én is szoktam, de zsemlegombóccal. Kipróbálom krumligombóccal is!
VálaszTörlésfinom lehet én imádom a vadast zsemle gombóccal ez is finom lehet shiitake gombával is jó lenne ????
VálaszTörlésKedves Petya, nyugodtan használhatsz bármilyen gombafajtát hozzá, biztosan finom lesz. :)
Törlés