2013. október 14., hétfő
Szilvalekváros - ricottás tekercs
A ricottával mindig úgy járok, hogy amikor kedvezményes áron kapható megveszem, majd a hűtőbe betéve, egyre mélyebbre kerül, aztán feledésbe is merül. Csak akkor kerül újra a kezembe, mikor már csak pár nap van hátra a szavatosságából, így gyorsan kezdeni kell vele valamit. A hétvégén is hasonlóan jártam, így megszületett ez a finom szilvalekváros ricottás tésztájú kalácsféleség. Természetesen bármilyen lekvárt lehet használni, vagy mákot, diót, akár mogyorókrémet, kinek mi a kedvence. :)
Nekünk nagyon ízlett, reggelire fogyasztottuk tejes kávéval. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg ricotta
- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaniliacukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 4 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- házi szilvalekvár
Lekenni:
- 1 tojássárga + 1 ek tej
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 1 órára.
Ezután egy bőven lisztezett deszkán a tésztát nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságú téglalapra. Kenjük meg a lekvárral úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a lekvárra, majd óvatosan feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük a tejjel felhígított tojássárgával, és az oldalát megszurkáljuk egy fogvájóval.
Előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Címkék:
édes sütemény,
lekváros sütemény,
ricotta,
sütemény,
sütemény recept,
szilvalekvár
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Hmm... olyan jó puhának látszik + a szilvalekvár (az egyik kedvenc lekvárom), finom hétvégi reggelitek volt. Tudod, hogy én is odavagyok a kalácsokért, úgyhogy rögtön jöttem közelebbről megnézni, amint megláttam a fb-on. :) ...és milyen érdekes, hogy ez sütőporral készül. Nagyon tetszik. Gondolom a ricotta helyett, túróval is hasonló, igaz?
VálaszTörlésIgen, tudom, hogy ti is nagyon szeretitek a kalácsokat, sokszor csemegézek nálad. :) Szerintem nyugodtan használhatsz túrót is, mindkettőtől finom puha lesz a tészta, esetleg ízben lesz egy kicsit más, hisz a túró savanykás, a ricotta pedig édeskés. De, bármelyikkel is készíted garantáltan finom lesz. :)
TörlésÜgyesen kitaláltad, mi is készüljön a ricottából, nagyon szép lett! :)))
VálaszTörlésEgyenesen dupla adaggal kezdenék:-) érdekes, hogy sütőporral készült.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, el tudom képzelni az ízét is meg az állagát is:) A ricotta hasonló a túróhoz, finom puha tésztát lehet vele készíteni, ha lesz ricottám, ki fogom próbálni, most, hogy én nem ehetem, nem szoktam venni.
VálaszTörlésDe szép guszta szeletek, fincsi lehetett!
VálaszTörlésDe szépek:) Finom lehet:)
VálaszTörlés