2012. november 21., szerda
Döbleces (sütőtökös) kalácstorta
Amikor megláttam Aledánál ezt a kalácsot teljesen beleszerettem, nagyon megtetszett mind a formája, mind pedig a döbleces töltelék. Nem is vártam sokat az elkészítésével, hétvégén el is készült, és hát mit mondjak.....nagy sikere volt. :) Nagyon finom, aromás kalács, aki szereti a sütőtököt mindenképpen próbálja ki, nem fog csalódni. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg döblecpüré (sütőtök)
- 5 dkg barna cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- fél narancs reszelt héja
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg döblecpüré
- 10 dkg barna cukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Először elkészítjük a döblecpürét, amihez kb. 40 dkg döblec (sütőtök) héját levágjuk, kockára vágjuk és vízben kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. Ezután leszűrjük majd leturmixoljuk, vagy villával összetörjük, és hűlni hagyjuk.
Ebből az adagból lesz kb. 20 dkg püré, aminek felét majd beletesszük a tésztába, a másik fele pedig lesz a töltelék.
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük az egész tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket, amihez a vajat kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a döblecpürét és a fahéjat.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabot egyenként kb. 25x15 nagyságú téglalapokká nyújtjuk, megkenjünk a döbleces vajjal, majd kettőt-kettőt egymásra teszünk és felcsavarjuk, így kapunk 4 rúdtekercset.
Mindegyik tekercset 6 részre vágjuk, a széleit egyenesen és a középső darabokat trapéz formára.
Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy vékonyan megkenjük vajjal és megszórjuk liszttel.
A rúdtekercsek szélső, egyenesen levágott részeit a tortaforma közepébe helyezzük, a trapéz darabokat pedig körbe a szélére.
20 percig újra pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Sajnos nem tudtam fázis-fotókat készíteni, de Aledánál megtaláljátok a formázás jobb megértéséhez szükséges képeket.
Címkék:
döblec,
édes kelt tészta,
fahéj,
kalács,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
sütőtök,
sütőtökös kalács
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Micsoda gyönyörű lett a formázás Nálad! Szerintem így is el fog készülni hamarosan, kicsit kínlódtam a kiflikkel, ugyanis a vajat nem sikerült kikevernem szépen, mert a tökpürét is egyből hozzáraktam. A kezdő szakácsnő! ;-DD
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésSzerintem is készítsd el tortaformában is, nem nehéz egyáltalán, és még gyorsabban is elkészül mint a kiflik és nagyon mutatós.
A krém egy kicsit nekem is kicsapódott, de szerintem a vajjal volt a gond....
Tényleg gyönyörű a formája, és micsoda bélése van???!!!!! A próbát megéri, az biztos!!!
VálaszTörlésköszönöm Tücsi! :)
TörlésFeltétlenül próbáld ki, garantálom, hogy nem bánod meg. Szép és finom is egyben. :)
Mondtam én , hogy finom :)) Nagyon szép lett!!
VálaszTörlésTudtam én hogy finom lesz ha Te azt mondod, azért nem is halogattam. ;)
TörlésKöszönöm szépen még egyszer a receptet! :)
Szép kalácsot sütöttél! Finom is lehet döbleccel:-)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésIgen, nagyon aromás volt.
Ezt én is megsütöm!!!
VálaszTörlésNagyon örvendek ennek. :) Kíváncsian várom a bejegyzést. :)
Törlés