2012. július 16., hétfő
Rigó Jancsi
Az az igazság, hogy én nem nagyon kedvelem a krémes sütiket, főleg az ilyen nagyon krémeseket, így elég ritkán készítek. De viszont a férjemnek ezek a kedvencei és már elég rég mondogatta, hogy kéne készítsek valami naaaagyon krémes sütit, mert ő úgy kívánja, de nem a boltit hanem a házit. Kezdtem is keresgélni a netten, de semmi nem fogott meg addig amíg meg nem láttam Tücsökbogárnál a Rigó Jancsit. Mivel csak ketten vagyunk, és féltem nehogy túl sok legyen egy egész adag, így csökkentettem egy kicsit az adagot, amiből 6 darab lett. Most így utólag be kell valljam, hogy nagyot tévedtem, nyugodtan készíthettem volna egy teljes adagot, akár duplát is, mert nagyon-nagyon finom volt, és hamar elfogyott.
Én azt fogom leírni, hogy én hogyan készítettem, de aki teljes adagot szeretne az nézze meg TücsökBogárnál.
Hozzávalók a pikótához:
- 2 tojás
- 4 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 1,5 dkg kakaópor
Hozzávalók a krémhez:
- 2,5 dl habtejszín (Hulala)
- 10 dkg étcsokoládé
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 ek étolaj
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyesével hozzáadjuk, miközben továbbra kavarjuk. A kakaóval elkavart lisztet nagyon óvatosan beleforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük és elsimítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és két egyforma részre vágjuk a piskótalapot, majd az egyiket újabb egyenlő 6 piskótadarabra (ez lesz a teteje).
Elkészítjük a krémet, amihez a már jól lehűtött tejszínből (15 percig fagyasztóba vagy 30 percig hűtőbe) kemény habot verünk.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd visszahűtjük egy kicsit és apránként a tejszínhez adagoljuk.
Ezután az egybe maradt piskóta lapra rakjuk a habot és elsimítjuk, majd hűtőbe tesszük. Nekem egy kicsit több krém lett, de a férjem azt mondta, hogy az egészet használjam fel így egy picit magasabb lett a tészta.
A felszeletelt piskóta darabokat bevonjuk a vízgőz fölött felolvasztott és az olajjal elkevert csokoládéval.
Megvárjuk amíg megdermed rajta a csokoládé, a krém tetejére rakosgatjuk, végül felszeleteljük a sütit.
Nagyon finom lett, még nekem is ízlett, és nagyon egyszerű az elkészítése. :)
Köszönjük TücsökBogár! :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Micsoda magasság! Szuper guszta!
VálaszTörlésA Rigó Jancsi nekem is nagy kedvencem, pedig inkább a gyümölcsös sütiket kedvelem. Gyönyörű lett és milyen magas, ilyet még sose láttam:)
VálaszTörlésEz gyönyörű lett, nagyon ügyes vagy!!
VálaszTörlésTe sem panaszkodhatsz a finomságadiban... ;)
VálaszTörlésImádom a Rigó Jancsit, gyerekkorom kedvenc süteményei közé tartozik. :P Nagyon jól néz ki nálad.
Köszönöm szépen Lányok! :)
VálaszTörlésnagyon,nagyon jol nez ki es biztos nagyon fincsi
VálaszTörlés