2019. november 27., szerda
Sült sütőtökös pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Nálunk ugyan nincs gond a sütőtök fogyasztásával, szeretjük minden formában, viszont van akinél megosztó lehet. Nyugodtan elkészíthetjük és megkínálhatjuk az olyan személyeket is ezzel a sült sütőtökös pogácsával, akik nem rajonganak a sütőtökért. Az íze nem érződik a pogácsában, viszont egy könnyed, puha állagú, nagyon finom pogácsát kapunk.
Hozzávalók:
- 42 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 8 dkg búzasikér
- 5 dkg vaj
- 2 tk só
- 1 cs. szárított (instant) élesztő
- 25 dkg sült tökpüré
- 1 tojás
- 1/2 tk méz
- kb. 18-20 dkg tejföl
Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - 1-2 ek magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag)
Elkészítés:
A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót és a szárított élesztőt, és egy kicsit elkeverjük. Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tökpürét, a tojást, rácsurgatjuk a mézet, és jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 25 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
2019. november 21., csütörtök
Diós-almás püspökkenyér
Hozzávalók:
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg hajdinaliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 5 dkg apróra vágott dió
- 12 dkg eritrit
- 3 tojás
- 10 dkg vaj
- 3 alma (24 dkg tisztán mérve)
- kb. 3-4 ek víz
Elkészítés:
Egy keverőtálba mérjük a liszteket, rászórjuk a sütőport, a fűszereket, az apróra vágott dió 3/4-ét és a sót, majd elvegyítjük.
Az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Több részletbe hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza. Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, majd a lereszelt almát is hozzákeverjük.
Egy spatulával, 2-3 részletbe, óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket. Nekem túl sűrűnek tűnt a massza, ezért adtam hozzá még 3 ek vizet, majd egyneművé kevertem.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, majd rászórjuk a megmaradt diót, egy kicsit belenyomkodjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a püspökkenyeret, majd rácson kihűtjük.
2019. november 19., kedd
Sütőtökös zabkeksz
Ugyanakkor készítettem belőle kalácsot (hamarosan hozom a receptjét) és ezt a puha sütőtökös zabkekszet is. Csupa egészséges hozzávalókat tartalmaz, gyorsan elkészül, és nagyon finom. :) Jobb ha dupla adagot készítünk, mert ugyan 21 darab lett ebből az adagból, túl gyorsan elfogyott.
Hozzávalók (21 db 27 grammos kekszhez):
- 11,5 dkg zabpehely
- 11,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 6 dkg durvára vágott dió
- 1 csapott tk mézekalács fűszerkeverék
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 tojássárga
- 2 ek kókuszolaj
- 18 dkg sült sütőtökpüré (sütőben megsütött és pürésített tök)
- 2 ek akácméz
- kb. 2-3 ek tej
Megj.:
1. A sütőtök sütéséről itt olvashatsz bővebben.
2. Ha édesebben szereted, akkor adhatsz hozzá több mézet.
Díszíteni: - 30 g étcsokoládé + 1/2 tk olaj
Elkészítés:
Egy keverőtálba mérjük a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fűszereket, a sót és a durvára vágott diót. Elvegyítjük.
Egy másik tálba mérjük a tökpürét, hozzáadjuk a tojássárgát, a kókuszolajat és mézet, majd egyneművé keverjük.
A lisztes keverékhez adjuk a tökös keveréket, és jól összedolgozzuk. Ha nem állna össze a massza, akkor hozzáadunk annyi tejet, hogy épp csak összeálljon. Nekem 2 evőkanál tejre volt szükségem.
Ezután a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk egymástól 2-3 cm-re. Tenyerünkkel, vagy egy széles talpú pohárral lelapítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A tepsibe hagyjuk pihenni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
Az étcsokit az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) vékonyan becsíkozzuk a kihűlt kekszek tetejét.
Megvárjuk, hogy megszáradjon a csoki a tetején, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.
Eredeti recept innen. Köszönet érte!
2019. november 15., péntek
Csíkos kalács teljes kiőrlésű lisztből
Tipp: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el ezt a csíkos kalácsot, a receptjét megtalálod a blogon ide kattintva. Ugyanakkor fázis fotókat is találsz az említett linkre kattintva.
Hozzávalók:
- kb. 3 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1/2 tk méz
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
+ 2 ek cukrozatlan, holland kakaópor
+ 2 ek víz
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, akár a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.
Elkészítés:
2,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, az eritritet, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik tésztadarabot cipóvá formázzuk és egy vékonyan kiolajozott edénybe helyezzük, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A másik tésztadarabot visszatesszük a mixer táljába, hozzáadjuk a vízzel elkevert kakaót és jól összedolgozzuk. Ezután egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
Ha megkeltek a tészták, 2-2 részre osztjuk mindkettőt, így kapunk 2-2 világos és barna tésztadarabot.
Előbb, az egyik fehér tésztát nyújtjuk ki téglalappá, majd egy barnát is ugyanekkorára. A fehér tésztára rátesszük a barnát, párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd feltekerjük mint a bejglit.
A másik két tésztadarabbal is így járunk el, majd a két feltekert rudat összefonjuk.
Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.