2019. november 27., szerda
Sült sütőtökös pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Nálunk ugyan nincs gond a sütőtök fogyasztásával, szeretjük minden formában, viszont van akinél megosztó lehet. Nyugodtan elkészíthetjük és megkínálhatjuk az olyan személyeket is ezzel a sült sütőtökös pogácsával, akik nem rajonganak a sütőtökért. Az íze nem érződik a pogácsában, viszont egy könnyed, puha állagú, nagyon finom pogácsát kapunk.
Hozzávalók:
- 42 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 8 dkg búzasikér
- 5 dkg vaj
- 2 tk só
- 1 cs. szárított (instant) élesztő
- 25 dkg sült tökpüré
- 1 tojás
- 1/2 tk méz
- kb. 18-20 dkg tejföl
Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - 1-2 ek magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag)
Elkészítés:
A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót és a szárított élesztőt, és egy kicsit elkeverjük. Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tökpürét, a tojást, rácsurgatjuk a mézet, és jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 25 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Valóban nagyon könnyed, belül szép lyukacsos állagú podácsák, látszik rajta hogy szépen megkelt. Kívülről is nagyon guszták, és biztos nagyon finomak is voltak!
VálaszTörlés