2018. január 8., hétfő

Sajtos pogácsa


Még Karácsonyra készültek ezek a sajtos pogácsák, és annyira jól sikerültek, hogy szilveszterre is elkészítettem. Könnyed, légies a tésztája és másnapra sem szárad ki. Amolyan abbahagyhatatlan kategóriás pogácsa. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 10 dkg házi sertészsír
- 1 cs. instant élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- 15 dkg tejföl
- 0,6 dl tej

+ 15 dkg reszelt sajt

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - szezámmag, reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet és a sót dagasztótálba szitáljuk, majd a zsírral elmorzsoljuk. Rászórjuk a száraz élesztőt, a cukrot, majd a tojást és a tejfölt is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejjel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát téglalappá nyújtjuk, megszórjuk a sajt felével, majd keskenyebb oldalától feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, majd ketté hajtjuk. Letakarjuk és 30 percet pihentetjük.

Újra kinyújtjuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd feltekerjük és a kapott rudat kettőbe hajtjuk. Letakarjuk, és 10 perc pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát.

Kiszaggathatjuk pogácsa szaggatóval is, de én most a tésztát 4x4 cm-es kockákra vágtam. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 30 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk reszelt sajttal és/vagy szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nekem ebből az adagból 43 darab pogácsa lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése