2018. január 10., szerda

Csokoládékrémes isler


Már nagyon rég szerettem volna elkészíteni a csokoládékrémes islert, de mindig halogattam. Aztán az  adventi időszakban a férjem többször megjegyezte, hogy kívánja a csokis islert, így elhatároztam, hogy ez lesz az egyik karácsonyi sütink. A tészta receptjét Szofikától hoztam és jelesre vizsgázott, könnyű volt vele dolgozni és finom is volt. Azonban meggyűlt a bajom a csokibevonattal. Sehogy sem tudtam szép egyenletesen bevonni vele a sütiket. Amikor az utolsó islert vontam be a csokival jutott eszembe, hogy kifelejtettem az olajat belőle, amivel tudtam volna hígítani rajta. Így jár az emberlánya, amikor siet és egyszerre több dolgot csinál. Következőkor majd figyelmesebb leszek és tökéletesítem a csokibevonatot. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg darált dió
- 20 dkg vaj
- 1 tk vanília paszta
- 2 tojássárga

Hozzávalók a krémhez:

- 0,8 dl tejszín
- 8 dkg étcsokoládé
- 8 dkg vaj
- 8 dkg porcukor

Hozzávalók a bevonathoz:

- 15 dkg étcsokoládé
- 1-2 ek olaj

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott hideg vajat. A vanília pasztát és a tojássárgákat is hozzáadva egyneművé dolgozzuk, majd cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

Ezután két részre osztjuk a tésztát és lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű kerek kiszúróval kiszaggatjuk.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tejszínt felforrósítjuk, majd az apróra tördelt csokoládéra öntjük, és egyneművé keverjük. Félretesszük és teljesen kihűtjük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Kanalanként hozzáadjuk a kihűlt csokoládés krémet és sima, egynemű krémet keverünk belőle.

2-2 korongot összeragasztunk kb. 1-1,5 teáskanálnyi krémmel, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára, hogy a krém megkeményedjen.

A bevonathoz az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd simára keverjük az olajjal.
Az islereket bevonjuk a csokoládéval, majd rácsra vagy sütőpapírra helyezzük és megvárjuk amíg a csoki megdermed. 1-1 csipet darabosra vágott dióval díszítjük.

A fenti adagból 27 darab összeragasztott isler lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése