2018. január 12., péntek

Grillázsos piskótatekercs


Régebben nem készítettem piskótatekercseket, mert valahogy tartottam a feltekeréstől, de a csokoládékrémes piskótatekercs sikerén felbuzdulva az ünnepekre elkészítettem a grillázsos változatát is. Nekem ez jobban ízlett, mert odáig vagyok a diós grillázsért, de mások sem panaszkodtak, elfogyott az utolsó morzsáig. :)

Hozzávalók a piskótához:

- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 3 ek darált dió
- 1 ek liszt
- 1 csipet só

Hozzávalók a diós grillázshoz:

- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg dió

Hozzávalók a krémhez:

- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 2 dl tej
- 2 ek kakaópor
- 5 ek liszt
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 5 ek porcukor

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukrot kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Az átszitált lisztet és darált diót egy kanállal óvatosan a habba forgatjuk.

Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!

A kész piskótát egy enyhén nedves, tiszta konyharuhára borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük, és kihűtjük.

A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellizáljuk. Amikor már szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, jól összekavarjuk, hogy a karamellizált cukor mindenhol érje a diószemeket, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük. Ezután egy késes aprítóba téve összezúzzuk.
2 evőkanálnyit félretesszük belőle, ezzel fogjuk díszíteni a piskótatekercset.

A krémhez a 2 egész tojást a kristálycukorral habosra keverjük, majd a vaníliapasztát és a tejet is hozzácsurgatva simára keverjük. Beleszitáljuk a kakaóport és a lisztet, és csomómentesre keverjük.
Az egészet egy lábasba öntjük, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a teljesen kihűlt csokikrémet és habosra keverjük.

Tekerjük ki a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a krém 2/3-át egyenletesen kenjük rá, szórjuk meg az aprított grillázzsal és újra tekerjük fel.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset, tetejét megszórjuk a megmaradt aprított grillázzsal és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

Ujjnyi vastag szeletekre vágva kináljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése