2019. január 7., hétfő

Spekulatius krémes keksz


Az ünnepek előtt vásároltam egy üveg spekulatius krémet ropogós kekszdarabkákkal, azzal a gondolattal, hogy majd az ünnepekre készítek egy krémes süteményt, spekulatius ízesítéssel. Amikor megkóstoltam a  krémet, nem igazán nyerte el az tetszésemet, túl zsírosnak tűnt. Le is mondtam a gondolatról, hogy krémbe tegyem, így jött az ötlet, hogy akkor legyen keksz belőle. Így már sokkal jobban végezte, finom lett a keksz és nagyon omlós. :)

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

- 25 dkg finomliszt
- 1/2 tk sütőpor
- 6 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 15 dkg spekulatius krém ropogós kekszdarabkákkal

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral, a porcukorral és a sóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a kockára vágott vajat, majd hozzáadjuk a spekulatius krémet és a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Egy lágy masszát kapunk, de ami nem ragad a kézhez. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel.) Folpackba csomagoljuk és 2 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát.

Az egyik tésztadarabot felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

A másik tésztadarabot lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Én mielőtt kiszaggattam volna, lisztbe mártott húsklopfoló sűrűn tüskézett oldalával óvatosan megmintáztam a kinyújtott tésztát.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

(Próbáljunk meg gyorsan dolgozni a tésztával, mert ahogy melegszik, lágyul a massza és nehezebb dolgozni vele.)

180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd barnulni a széle. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! 

A sütőből kivéve még lágy a keksz, és könnyen eltörhet, ezért a tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése