2019. január 21., hétfő

Kókuszos linzer, étcsokoládés töltelékkel


Még mindig a Karácsonyra készített sütik egyikét hozom, ami egy kókuszos linzer, étcsokoládés krémmel. A tésztát akár napokkal a felhasználás előtt is elkésztetjük, aztán csak a krémmel kell összeragasztgatni. Nagyon egyszerű, mégis egy kicsit különlegesebb az ízét és formáját illetően.

29 darab összeragasztott keksz lett ebből az adagból, de ez természetesen változhat attól függően, hogy milyen kiszúrót használunk.

Hozzávalók a tésztához:

- 6,5 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 4 dkg főzhető kókusz ízű pudingpor
- késhegynyi sütőpor
- 8 dkg cukor
- 13,5 dkg vaj
- 1 tojás

Hozzávalók a krémhez:

- 1 dl cukrozatlan tejszín
- 2 tk akácméz
- 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.

A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót is és elkavarjuk, majd a tojással egyneművé dolgozzuk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen, egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd fenyőfa/tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, és előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt világosra sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A krémhez a tejszínt és mézet forrásig melegítjük, majd a darabokra tört csokira öntjük, és egyneművé keverjük. Hagyjuk kihűlni, amíg olyan pudingsűrűségű nem lesz (esetleg hűtőbe is tehetjük kb. 30 percet), majd egy egész és egy lyukas kekszet összeragasztunk a krémmel.

Az összeragasztott kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése