2019. január 4., péntek

Puha diós és mákos tekercsek


Egy kis szünet után, ami remélem mindenkinek szép csendben telt :) , hozom az új év első bejegyzését, ami a karácsonyi bejglitől megmaradt  diós - és mákos töltelék felhasználása gyanánt készült. Egy nagyon egyszerű süteményről van szó, amihez alig szükséges pár hozzávaló, de annál finomabb. Lehet csak diós, vagy mákos töltelékkel is készíteni, de ebben az esetben duplázzuk meg az alább megadott töltelékek hozzávalóinak mennyiségét. Jó sütögetést! :)

Hozzávalók a tésztához (kb. 22 darab tekercshez):

- 25 dkg finom liszt
- 1 csipet só
- 1 ek porcukor
- 2 dkg vaj
- 15 dkg tejföl
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

- 5 dkg darált mák
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 2-3 ek forró tej

Hozzávalók a diós töltelékhez:

- 5 dkg darált dió
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-2 tk cukor (vagy ízlés szerint)
- 2-3 ek forró tej

Megszórni - 1-2 ek vaníliás porcukor

Elkészítés:

A töltelékhez való darált mákot és diót külön tálkába szórjuk. Hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a cukrokat, és elkavarjuk. Ezután annyi forró tejet adunk hozzá, hogy egy kenhető masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha még szükséges, akkor adhatunk hozzá még édesítőt. Kihűtjük.

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval és a porcukorral.
A vajat felolvasztjuk és kihűtjük, majd a tejföllel együtt egyneművé keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a lisztes keveréket, majd egy egynemű, sima tésztát gyúrunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

A tésztából kb. 20 grammos darabkákat vágunk és golyókat formázunk belőlük.

Egyenként, lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk, majd egyenletesen rákenünk 1 teáskanálnyi tölteléket, és feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a tekercseket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.

Rácsra téve teljesen kihűtjük, majd vaníliás porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.


Eredeti recept forrása innen.

4 megjegyzés:

  1. Tk. liszttel is "működik" a recept?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem próbáltam tk liszttel, de szerintem ellehet készíteni azzal is. Előfordulhat, hogy több tejföl kell majd hozzá. Ha elkészítetted, írd meg, hogy sikerült. Köszi! :)

      Törlés