Hozzávalók a tésztához (kb. 22 darab tekercshez):
- 25 dkg finom liszt
- 1 csipet só
- 1 ek porcukor
- 2 dkg vaj
- 15 dkg tejföl
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 5 dkg darált mák
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 2-3 ek forró tej
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 5 dkg darált dió
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-2 tk cukor (vagy ízlés szerint)
- 2-3 ek forró tej
Megszórni - 1-2 ek vaníliás porcukor
Elkészítés:
A töltelékhez való darált mákot és diót külön tálkába szórjuk. Hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a cukrokat, és elkavarjuk. Ezután annyi forró tejet adunk hozzá, hogy egy kenhető masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha még szükséges, akkor adhatunk hozzá még édesítőt. Kihűtjük.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval és a porcukorral.
A vajat felolvasztjuk és kihűtjük, majd a tejföllel együtt egyneművé keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a lisztes keveréket, majd egy egynemű, sima tésztát gyúrunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
A tésztából kb. 20 grammos darabkákat vágunk és golyókat formázunk belőlük.
Egyenként, lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk, majd egyenletesen rákenünk 1 teáskanálnyi tölteléket, és feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a tekercseket.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
Rácsra téve teljesen kihűtjük, majd vaníliás porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.
Eredeti recept forrása innen.
eleszto sem sutopor nemkell
VálaszTörlésNem kell egyik sem bele.
TörlésTk. liszttel is "működik" a recept?
VálaszTörlésNem próbáltam tk liszttel, de szerintem ellehet készíteni azzal is. Előfordulhat, hogy több tejföl kell majd hozzá. Ha elkészítetted, írd meg, hogy sikerült. Köszi! :)
Törlés