2019. január 25., péntek

Csavart fánk


Nagyon szeretem a fánkot, és ha nem lenne olyan erős olaj szag az egész lakásban sütésekor, biztos nagyon gyakran sütnék. Fánkszezon lévén, azért én sem hagyhattam ki, hogy ne süssem meg ezt a csavart fánkot, a farsangi időszakra jellemző édességet. A tésztája puha, nem túl édes, az édesszájúak növelhetik a cukor mennyiségét. Formázása egyszerű, csak ügyeljünk, hogy jól csípjük össze a végeket, hogy megtartsa a formáját.

Hozzávalók:

- 2 tojássárga
- 1,4 dl natúr joghurt
- 1 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek cukor
- 30 dkg átszitált finomliszt
- 5 g instant élesztő
- 3 dkg olvasztott és kihűtött vaj

Sütéshez: - kb. 5 dl olaj (legalább 2 ujjnyi magasan legyen a  lábasban)

+ porcukor
+ lekvár

Elkészítés:

A langyos joghurtot mixer táljába öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a citromhéjat, rászórjuk a sót és cukrokat. Rászitáljuk a lisztet, majd erre rászórjuk a élesztőt és a dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy lágyabb, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.

Ezután a tésztagombócokat egyenként ujjnyi vastag rudakká sodorjuk (kb. 34 cm), majd kettőbe hajtjuk és összefonjuk. A végeket jó alaposan összecsípjük, hogy ne tudjanak szétválni. Letakarjuk, és újabb 20 percet pihentetjük.

Egy lábasba az olajat felforrósítjuk, majd úgy tesszük az olajba a fánkokat, hogy a felső fele kerüljön először a közepesen forró olajba. Lefedjük egy fedővel a lábast, visszavesszük a lángot, majd a fánkokat nagyjából 1,5 percig sütjük. Amikor az egyik fele aranybarna, megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is.
Kb. 1,5 - 2 perc szükséges mindkét oldalukon.

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.

Porcukorral megszórva tálaljuk, kedvenc lekvárunkat kínálva mellé.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek, finomak is lehettek :-) Tavaly én is sütöttem hasonlót, nagyjából a receptje is ilyen, csak abban nem volt joghurt, csak tej :-)

    VálaszTörlés