2022. december 15., csütörtök

Gesztenyés kifli teljes kiőrlésű lisztből

Egy kicsit megszakítom az ünnepi sütemények és karácsonyi hangulatú fotók sorát, és megosztom veletek ennek a finom, foszlós gesztenyés kiflinek a receptjét. Habár ha belegondolok, miért is ne lehetne az adventi időszakban is gesztenyés kiflit kínálni a reggeli tejeskávé mellé? A péksüteményt mindenki szereti, egyik kedvenc reggelink, a gesztenye meg nagyon aktuális most, így bizton állíthatom, hogy megállja a helyét az ünnepi asztalon is reggeliként. Nekünk nagyon ízlett, többször volt már repeta belőle. :)

Egy kis off: nem tudom, hogy mi történhetett, de jó pár hete nem tudok megjegyzést írni sem a saját bejegyzésem alá, sem más bloggertársamnál. Ezért elnézést kérek mindazoktól akik írnak itt, és nem kapnak választ, vagy csak nagyon későre és névtelenül.
Közben figyelem, hogy milyen sok finomságot tesztek közzé, de sajnos nem tudok megjegyzést írni. Remélem, hogy hamarosan megoldódik, és akkor majd bepótolom. :)

További jó készülődést mindenkinek!

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- kb. 2 dl tej
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 g szárított élesztő
- 3,5 dkg vaj

Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. 

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
- 2 dkg étcsokoládé
- 2 ml rum aroma
- 1 tk méz, vagy ízlés szerint
- kb. 0,4 dl tej, szükség esetén

Megj.: A tej mennyisége a gesztenyemassza minőségétől függ.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

1,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez összekeverjük a gesztenyemasszát a vízgőz fölött felolvasztott csokoládéval, rummal, és ízlés szerint mézzel, majd szükség esetén annyi tejjel, amíg elérjük a kívánt állagot. 

A megkelt tésztát 3 egyforma részre osztjuk, majd mindegyik tésztadarabból gombócot formázunk, letakarjuk és 10 percet pihentetjük.

Ekkor egyenként, a gombócokat enyhén lisztezett felületen kb. 24 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy teáskanálnyi gesztenyemasszát teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kifliket formázunk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, egymástól távolabbra, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a kiflik, finomak lehettek! A gesztenye és a gesztenyés sütik, édességek nálunk is kedvencek!
    Én is többször jártam már úgy, hogy nem tudok megjegyzést írni, sem másnál, sem nálam válaszként. Ilyenkor átkattintok egy másik oldalra, aztán vissza, és akkor már enged írni. Próbáld meg...

    VálaszTörlés
  2. Igazán gyönyörűek lettek, a szín, a forma, minden tökéletes. :-)

    VálaszTörlés