2022. december 3., szombat

Ruby csokoládés zablinzer

 

Az Adventi időszak egyik kihagyhatatlan süteménye a linzer. Nálunk már több formában és ízben készült, a legutóbbi ez a ruby csokoládés zablinzer volt.
Tésztája teljesen búza lisztmentes, így a gluténmentesen étkezők is elkészíthetik és fogyaszthatják, sőt még hozzáadott cukrot sem tartalmaz, így az egészségesebb sütemények kategóriájában sorolhatjuk. A ruby csokoládé savanykás, friss bogyós gyümölcsökre emlékeztető íze tökéletesen kiegészíti a tésztába kerülő étcsokoládét, s így együtt egy izgalmasabb ízélményben lehet részünk. Egyszerűen elkészíthető, mutatós, és nagyon finom. Csak ajánlani tudom nektek is.:)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg zabpehely
- 1 csipet só
- 5 dkg darált dió
- 7 dkg eritrit
- 1/2 tk sütőpor
- 1 nagy tojás
- 10 dkg étcsokoládé
- kb. 1,5 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg natúr sajtkrém
- 7,5 dkg ruby csokoládé

Elkészítés:

Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.

A zabpelyhet kávédarálón ledaráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beleütjük az egész tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd az olvasztott csokoládét is hozzáadjuk, és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.
(Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel vagy tejjel).

Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe tesszük pihenni.

Ezután 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen, egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy minden másodiknak a közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen!

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, és előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.

A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A ruby csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
A sajtkrémet kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk a felolvasztott, kihűlt csokoládét, és sima, egynemű krémmé keverjük.

Ezután egy egész és egy lyukas kekszet összeragasztunk a krémmel. Nekem 35 darab összeragasztott linzer lett.

Az összeragasztott kekszeket légmentesen záró dobozban, hideg helyen tároljuk.

6 megjegyzés:

  1. De szép, ünnepi külalakúak! 😊 Nagyon finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Igen, nagyon finomak voltak, érdemes elkészíteni. :)

      Ui: Nem tudom miért nem tudok megjegyzést írni, és névtelenként jelenik meg.

      Törlés
  2. Nagyon kis csinoskák, áldott várakozást nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nektek is áldott, nyugodt várakozást! :)

      Továbbra sem működik a megjegyzés küldése, fogalmam sincs mi történt.

      Törlés
  3. Nagyon csinosak, alkalomhoz illőek. Mi az a ruby csokoládé?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani!
      A ruby csokoládé a negyedik fajta csoki a tejcsoki, étcsoki és fehércsoki mellett. Egy pink színű, gyümölcsös aromájú csokoládé, melyet a Barry Callebaut manufaktúra állított elő.

      Elnézést a névtelenségért, de valamiért a blogger nem hagyja, hogy névvel tegyem közzé a megjegyzésem.

      Törlés