2022. december 20., kedd

Gesztenyés kiflik


Ha már az előző bejegyzésben egy kelt gesztenyés kiflit hoztam ünnepi reggeli ötletként, ma egy igen finom, omlós, gesztenyés kifli receptet osztok meg veletek. Szeretjük az ilyen kis falatnyi aprósüteményeket, finomak is, meg mutatósak is, és mindenki kedvence. Jól mutatnak a süteményes tányéron, sőt még ajándékban is készíthetjük, hisz napokkal a fogyasztása előtt is elkészíthetjük. 
Amennyiben még gondolkodtok, hogy milyen aprósütemények kerüljenek az ünnepi asztalra, én bátran ajánlom nektek kipróbálása ezt a gesztenyés kiflit. :)

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

- 13 dkg finom liszt
- 7 dkg zabpehelyliszt
- 1 csipet só
- 1 csapott tk sütőpor
- 7 dkg kókuszcukor
- 10 dkg hideg vaj
- 15 dkg cukrozatlan gesztenyepüré
- 2 ml rum aroma
- 1 tojássárga

+ Díszíteni: porcukor, csokoládé, durvára vágott dió, mogyoró, pisztácia

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk és egy mélyebb tálba szórjuk a többi száraz hozzávalóval együtt, elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a gesztenyepürét is belemorzsoljuk, majd a tojássárgával összegyúrjuk. 
(Szükség esetén, ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá egy kevés tejet vagy vizet. Nekem nem volt szükségem.)

Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután kis, kb 10 grammos tésztadarabokat csípünk a masszából, és kb. 10-11  cm hosszúságú hengerré sodorjuk, majd megformázzuk kifli alakúra. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

Előmelegített sütőben, 175 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük, vagy amíg nem kezd barnulni az alja.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kifliket megszórhatjuk kevés vaníliás porcukorral, esetleg a végeit vízgőz fölött olvasztott csokoládéba is márthatjuk, majd darabos dióba vagy mogyoróba forgatjuk.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése