Mivel már csak egy nap választ el az óév utolsó napjától, és nyakunkon a szilveszter, mi más is lehetne az év utolsó bejegyzése, mint egy virslis harapnivaló. A szilveszteri buliban kitűnő vendégváró falatok lehetnek ezek a virslis bucik, de akár reggelire vagy uzsonnára is kiváló választás lehet, hisz langymelegen és hidegen is nagyon finom. :)
Amennyiben finom búzaliszttel készítenéd el, ide kattintva olvashatod a receptet, fázisfotókkal együtt.
BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok mindenkinek szeretettel!
Legyen a következő év egy kicsit jobb mint az előző, szeretetben és egészségben teljes, sikerekben gazdag!
Hozzávalók a tésztához:
- 0,5 dl olaj
- 1,25 dl tej
- kb. 1,6 dl viz
- 1 tojás
- 2 tk só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
Megj.: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.
+ kb. 8 db virsli
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - szezámmag, vagy tetszés szerint
Elkészítés:
Az olajat, a langyos tejet és 1,4 dl vizet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, rászórjuk a sót, a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy lágyabb, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztő tálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 16 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. Én 10 x 7 cm nagyságú téglalapokra vágtam, de lehet kisebb vagy nagyobb téglalapokat is vágni, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb virslis bucikat szeretnétek.
A virsliket, hosszúságuktól függően egészbe hagyjuk vagy 2 részre vágjuk.
Mindegyik tésztadarabkába egy-egy virslit csomagolunk, és sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, egymástól távolabb úgy, hogy az aljára kerüljön ahol összeér a tészta).
Tetejüket éles késsel két helyen bevágjuk, és letakarva ismét hagyjuk kelni kb. 30 percig.
Ezután tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Olyan szép fényesek, gyönyörűek! Én pont most készítek hasonlót, leveles tésztából. :-)
VálaszTörlésBékés, boldog új évet kívánok boldogságban, egészségben!
BUÉK Nektek is, és továbbra is sok-sok finomságot az asztalotokra! 😊
VálaszTörlésNagyon guszták a bucik. Én is nagyon boldog újévet kívánok!
VálaszTörlés