Na de vissza a pogácsához, ami nagy kedvencünk, és amiből soha nem elég. :) Sok féle pogácsa készült már a konyhámban, és mindig próbálok egy kicsit újítani, módosítani rajta, hogy legyen miből válogatni. Ezúttal a tésztájába kefir került, amitől még omlósabb, könnyedebb lett a pogácsa, és hogy tartsuk az egészséges vonalat, teljes kiőrlésű lisztből készült. Nagyon finom lett, még másnap is teljesen élvezhető volt, nem száradt ki.
Hozzávalók:
- 6 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 3,5 dl kefir
- 1 cs. szárított élesztő
Megj: A kefir mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha nagyon párás a levegő, akkor kevesebb kefir kell hozzá.
+ 10 dkg reszelt sajt
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy kefirrel.)
Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kisebbik felétől feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat kicsit lelapítjuk, majd ketté hajtjuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 20 percet pihentetjük.
Ezután újra kinyújtjuk, ekkor már ujjnyi vastagságúra, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 35 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kevés reszelt sajttal.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Finom pogácsával kezdted az új esztendőt 😊. Kívánok erre az évre is sok jó, finom, egészséges és hasznos receptet, szép fotókkal!
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a pogàcsák. A tk liszttel bátrabban fogyaszthatóak. Boldog újévet az egész családnak!
VálaszTörlés