2023. január 20., péntek

Kefires-sajtos pogácsa teljes kiőrlésű lisztből



Nagyon levagyok maradva a receptek közzétételével, pedig van ám mindenféle finomság, ami arra vár, hogy veletek is megoszthassam. 
Többször mondtam már, hogy igyekszem gyakrabban jönni, és többet foglalkozni a bloggal, de sajnos nem tudom ehhez tartani magam. Ez a kefires-sajtos pogácsa is még tavaly készült, és csak most sikerül feltenni a blogra. Nem tudom ti hogy vagytok az időbeosztással, de nekem egyre nehezebben megy, hogy mindenre jusson egy kis idő. :(
Na de vissza a pogácsához, ami nagy kedvencünk, és amiből soha nem elég. :) Sok féle pogácsa készült már a konyhámban, és mindig próbálok egy kicsit újítani, módosítani rajta, hogy legyen miből válogatni. Ezúttal a tésztájába kefir került, amitől még omlósabb, könnyedebb lett a pogácsa, és hogy tartsuk az egészséges vonalat, teljes kiőrlésű lisztből készült. Nagyon finom lett, még másnap is teljesen élvezhető volt, nem száradt ki. 

Hozzávalók:

- 43 teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 6 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 3,5 dl kefir
- 1 cs. szárított élesztő

Megj: A kefir mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha nagyon párás a levegő, akkor kevesebb kefir kell hozzá.

+ 10 dkg reszelt sajt

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat.

Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a  a tojást, egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Rászórjuk a szárított élesztőt,  majd összegyúrjuk annyi kefirrel, hogy egy keményebb, rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy kefirrel.)
Cipót formázunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kisebbik felétől feltekerjük mint a bejglit. A kapott rudat kicsit lelapítjuk, majd ketté hajtjuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 20 percet pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, ekkor már ujjnyi vastagságúra, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 35 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kevés reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2 megjegyzés:

  1. Finom pogácsával kezdted az új esztendőt 😊. Kívánok erre az évre is sok jó, finom, egészséges és hasznos receptet, szép fotókkal!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néznek ki a pogàcsák. A tk liszttel bátrabban fogyaszthatóak. Boldog újévet az egész családnak!

    VálaszTörlés