2022. november 24., csütörtök

Almás piskótatekercs, hozzáadott cukor nélkül


Mielőtt elkezdődik az adventi időszak, és jönnek az ünnepi sütemények, mindenképpen szerettem volna veletek megosztani ezt a gyorsan és könnyen elkészíthető almás piskótatekercset. Finom őszies ízvilágú, nem túl édes gyümölcsös süti, ami jó választás lehet olyan esetekben, amikor almás süteményre vágyunk, de valami egyszerűbbre, mint az almás pite.
Tényleg nagyon könnyen elkészíthető, nem szükséges hozzá nagy gyakorlat, csupán arra kell figyelni, hogy a piskótát ne szárítsuk ki, mert akkor törik tekerésnél. Ezt leszámítva, azt gondolom, hogy a piskótatekercs az egyik legegyszerűbb és nagyszerűbb sütemény, amit végtelen sok variációban készíthetünk el. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 ek durum liszt
- 5 ek eritrit

Megj.: A durum lisztet és eritritet nyugodtan le lehet cserélni finom búzalisztre és cukorra.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 50 dkg alma (tisztán mérve)
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 2 dl viz
- 2 ek vaníliás pudingpor
- 2 tk őrölt fajéj, vagy ízlés szerint
- 1 ek eritrit, vagy ízlés szerint

Elkészítés:

Első lépésként a tölteléket készítjük el, amihez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citromlével.
Hozzáadjuk az édesítőt és 1,5 dl vizet, és lassú tűznél párolni kezdjük. Amikor az alma megpuhult, akkor hozzáadjuk vizzel csomómentesre elkevert pudingport, és pár perc alatt besűrűsítjük. 
Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. 

Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész eritrit és a hab kemény nem lesz. Ekkor, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a lisztet egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!

A sütőből kivett piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és teljesen kihűtjük.

Ekkor kitekerjük a kihűlt piskótatekercset, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. Újra feltekerjük, és hideg helyre tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk. 

Tálaláskor megszórhatjuk porított eritrittel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése