2013. április 4., csütörtök
Karamell szelet
Valami újdonságot szerettem volna készíteni Húsvétra, valami finom krémeset, nézegettem is a sok elmentett recept között hogy mi is legyen, végül Edó karamell szeletje mellett döntöttünk. :)
Be kell valljam, hogy én egy kicsit elrontottam a krémet, és az az érdekes, hogy nem jöttem rá miért nem sikerült a krém, csak most amikor a blogbejegyzést írom. :D
Ugyebár Húsvét előtt, vagy bármilyen családi ünnep előtt nagy a készülődés, több félét készítünk egyszerre, több felé kell figyeljünk. Így volt ez most is, és nem voltam elég figyelmes amikor a krém receptjét olvastam, és 0,5 dl tej helyett én 5 dl tejet tettem bele.......hát azért nem mindegy :D Csodálkoztam is, hogy túl híg a krém és nem akar megkeményedni, hűlés után is nagyon folyós volt, de el nem tudtam képzelni, hogy miért, hisz én mindent úgy csináltam, ahogy Edó írta. :D Mivel nem tudtam volna megtölteni a lapokat ezzel a híg krémmel, újra felmelegítettem, és egy egész karamellás pudingport is hozzátettem. Így már jól besűrűsödött, és használható krém lett. Még így is, hogy nem az eredeti recept szerint készült a krém, nagyon finom lett a sütemény, a férjem nagyon díjazta. :)
Én most úgy fogom leírni, ahogy én készítettem, az eredeti receptet Edónál megtaláljátok. Mindent úgy csináltam, ahogy nála is van, csak a krémembe több tej került, így még egy pudingporra is szükség volt, hogy besűrűsödjön.
UPDATE: most lehet azt gondoljátok, hogy baj van a látásommal (úgy látszik az is volt, amíg Aleda nem írt megjegyzést), főleg aki elolvasta Edó receptjét is, hisz most vettem észre, hogy nála is 0,5 l (5 dl) tejet ír a recept. A kérdés akkor csak az, hogy nekem miért lett olyan híg a krémje? Lehet, hogy nem főztem eleget?
Mindenesetre, remélem, hogy nem zavartam össze senkit, és azért ti is elkészítitek, mert nagyon finom sütemény.
Végső szóként a krémbe 5 dl tej jár, és ha véletlenül nem sűrűsödne be, akkor nyugodtan tehettek bele 1 karamellás pudingport.
Hozzávalók a lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- 2 evőkanál méz
Hozzávalók a karamellkrémhez:
- 40 dkg cukor
- 5 dl tej
- 3 ek liszt
- 12,5 dkg margarin (Rama)
- 1 főzhető karamellás pudingpor
Elkészítés:
A lapokhoz a mézet, cukrot és margarint egy lábasba összemelegítjük, majd levesszük a tűzről. Pár percig hűtjük, majd a szódabikarbónával elkavart liszttel és tojásokkal sima tésztává gyúrjuk.
Fóliába csomagoljuk, és kb. 30-60 percre hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 20x30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Én sütőpapíron nyújtottam ki a lapokat, és amikor már jó vékonyak voltak, akkor átemeltem egy tepsi hátára, és 7-8 perc alatt megsütöttem.
A krémhez a cukrot felolvasztjuk, és világos barnára karamellízáljuk.
Most jön a különbség az Edó és az én krémem között: a lisztet és pudingport csomómentesre kavarjuk a tejjel, majd hozzáadjuk a felolvadt cukorhoz, és addig kavarjuk, amíg összeolvadnak.
Ezután levesszük a tűzről, hozzákavarjuk a margarint és kihűtjük.
A lapokat megtöltjük a krémmel, majd egy pár órán át pihentetjük a hűtőbe, szeleteljük és fogyaszthatjuk is. :)
Szép lett a süti! Egyszer így jártam egy pizza recepttel. 0,3 dl helyett 3 dl olajat tettem:-) aztán rájöttem és dupla adag pizzatésztát gyúrtam, másfél kiló lisztből:-) gondolhatod, hogy két napig csak pizzán éltünk:-)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésTe legalább rájöttél, hol a hiba, de nekem fogalmam sem volt, hogy miért olyan híg a krém (gondolom már a fáradság is közrejátszott, hogy nem tudtam gondolkodni rendesen :D). Azért másfél kiló lisztből jó sok pizza lett, gondolom egy darabig elegetek lett belőle. :)
Na most mégis 0,5 dl tejet írtál a hozzávalóknál, én értem, de eléggé zavaros.
VálaszTörlésJavítottam is, köszönöm. Remélem most már érthetőbb. :)
TörlésNagyon szeretem a karamell ízét,finom lehet ez a süti. Edónál is annyi tejet ír, amennyit tettél, fél litert.
VálaszTörlésHuha, akkor én most tényleg megkattantam :P....most néztem meg még egyszer, és tényleg annyit ír. Akkor vajon miért volt olyan híg az én krémem? Semmi képpen sem tudtam volna felhasználni, nagyon folyt.
TörlésJa, amúgy nagyon finom a süti. :)
TörlésA karamell ha kihűl, vastagítja a krémet, nem tudom miért maradt híg a tied:( Esetleg tovább kellett volna főzni?
TörlésTöbb mint valószínű, hogy nem hagytam eleget főni, túl hamar levettem a tűzről. De nem adom fel, hamarosan újra elkészítem, és akkor majd tovább főzöm. :)
TörlésNagyon szép a süteményed! Ezt már én is kijelöltem kipróbálásra de még nem került rá sor. Valahogy a cukor karamelizálásától kicsit tartok mert már egyszer póruljártam.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva. :)
TörlésNem kell tarts a karamellizálástól, nincs hogy elrontsd, csupán egy kicsit hosszadalmasabb folyamat. Jó próbálkozást! :)
Kedvencem!!!!! Én is jártam már hasonlóan :D
VálaszTörlésMost már nekem is nagy kedvencem. :)
TörlésKöszönöm Vicuska,jó olvasni, hogy nem vagyok egyedül. Megtörténhet bárkivel, tévedni emberi dolog. :)
Szeretem, mert nem pánikoltál be, hanem ügyesen megoldottad...
VálaszTörlésMinden jó, ha vége jó!
Muszáj volt valamit kitalálni, mert a lapok már megvoltak, a krém nagyon finom volt, csak hogy nagyon híg volt, így aztán a pudingpor megoldott mindent. :)
TörlésIgazad van, minden jó, ha vége jó!
Jól néz ki, és te ügyesen megoldottad a dolgot a pudinggal:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Kati. :)
TörlésA folyós krémekkel én is megjártam már.:)
VálaszTörlésDe a sütid nagyon szép lett!
Köszönöm szépen Flóra. :)
TörlésÚgy látszik már sokunknak volt tapasztalata folyós krémmel.
Nagyon szép lett, és az a lényeg, hogy finom is volt! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka. :)
TörlésValóban az a fontos, hogy a végeredmény jó lett, és hogy nagyon finom lett a süti. :)