2013. május 28., kedd
Almarózsa
Nem csak mutatós, de finom is, és hamar elkészíthetjük, főleg ha már kész leveles tésztát használunk. :)
Nagyon sok blogon láttam már, nem tudom ki indította el az "almarózsa lavinát", de mindenki nagyon dicsérte, így nálunk is elkészült és igen nagy sikere volt. :)
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (45 dkg)
- 2 nagyobb alma
- 1 tk fahéj
- 2 ek (barna) cukor
- 1 cs vaníliacukor
- 1 ek cukor
- 1/2 citrom leve
- víz
+Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek víz
Elkészítés:
A leveles tésztát kivesszük a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten felengedjük.
Az almákat megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk és a magházukat kivájjuk.
Közbe egy kevés vizet (kb. 5 dl) felteszünk forrni a citrom levével és cukrokkal.
Az almákat felvágjuk vékony szeletekre és a forró vízbe tesszük. Víz csak annyi kell, hogy épp ellepje az almaszeleteket.
Pár percig pároljuk, csupán 1-2 percig, addig, hogy megpuhuljon és hajlítható legyen, nem kell megvárni, hogy szét főjön.
Szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, majd papírtörlőre rakosgatva leszárítjuk.
A tésztát kitekerjük és derelyevágóval kb 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
Megszórjuk a cukros fahéj keverékével, majd a sodrófát többször végighengergetjük rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki majd felcsavarás közben.
A tésztacsíkokra, jobbról balra, rárakosgatjuk az almaszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a rózsákat és a vízzel elkevert tojássárgájával lekenjük őket.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon készre sütjük.
Langyosra hűtjük majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Tényleg gyönyörű, igazán dekoratív süti:) Már sokszor kinéztem, hogy elkészítem, de eddig még nem került rá sor, egyre jobban tetszik:)
VálaszTörlésSok helyen láttam már, nálad is nagyon szép:)
VálaszTörlésGyönyörű! :o)
VálaszTörlésNagyon jó, tetszik ez a technika!
VálaszTörlésGyönyörű lett az almarózsád! Nem csak szemet gyönyörködtető recept, hanem mennyeien finom is! Nálunk is kedvenc:)
VálaszTörlés