2013. június 17., hétfő
Csokis torta
Nem vagyok nagyon tehetséges torta ügyben, ezért nagyon ritkán készítek, és akkor is valami nagyon egyszerűet. A hétvégén hivatalosak voltunk egy volt kolléganőmnél, ahova úgy illett, hogy tortát is vigyünk, így egy kicsit bajban voltam, hogy milyen is legyen.
A tortalapokat már rég kinéztem Kiskuktánál, hogy majd egyszer kipróbálom, így hát most eljött az ideje ennek is. Nem volt semmi gondom vele, jól sikerült a piskóta.
A gondom a krémmel, meg díszítéssel volt. Előre valami gyümölcsösre gondoltam, de aztán végül a csokis mellett döntöttem, mert tudtam, hogy azt biztosan fogják szeretni. Sokat nem is keresgéltem, Aleda M&M tortájának a krémje bizonyult a legmegfelelőbbnek és a díszítésből is kölcsön vettem a színes cukorkákat. :)
Kinézetre nem lett valami csodálatos a torta, de az íze az nagyon finom volt. Ízlett mindenkinek, és a férjem kérte, hogy a következő hétvégén készítsem el újból csak magunknak :D.....ezt azért még meggondolom. :P
Hozzávalók a piskótához:
- 10 dkg cukor + 4 dkg a habhoz
- 14,5 dkg liszt
- 75 ml olaj
- 75 ml tej
- 2 tojás
- 3 dkg kakaópor
- 1/2 cs sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 1 cs főzhető csokis puding
- 5 ek cukor
- 4,5 dl tej
- 10 dkg étcsoki
- 2 dl habtejszín
Díszíteni: - 10 dkg M&M cukorka
Elkészíteni:
A tojásokat különválasztjuk.
A tojásfehérjéket felverjük, majd a 4 dkg cukorral együtt kemény habbá verjük.
A tejet, olajat, tojássárgákat és cukrot elkeverjük. NEM kell habosra verni, csak elvegyíteni.
Rászitáljuk a kakaós sütőporos lisztet, és óvatosan elkeverjük, majd a mixer magas fokozatán kb. 1,5-2 percig kavarjuk, míg szép sima lesz, és kicsit kivilágosodik.
A felvert tojáshabból teszük bele 1-2 kanállal a masszához, majd egy kézi habverővel fellazítjuk. Addig adagoljuk 2-3 kanalanként a habot a masszához, amíg elfogy, majd simára keverjük.
Ezután egy tortaforma (20 cm) alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény.
Előmelegített sütőben, 175 fokon addig süssük míg szép színt nem kap. (Végezzünk tűpróbát!)
A krémhez a pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, majd megfőzzük. Félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét és addig kavarjuk, míg a csokoládé elolvad, majd hűlni hagyjuk.
A hideg habtejszínt felverjük és kanalanként belekeverjük a kihűlt pudingba.
A piskótát két lapba vágjuk és betöltjük a krém felével, másik felével pedig bevonjuk a tortát. Nem simítottam el krémet, hanem egy kicsit hullámosra hagytam, majd jól lehűtjük.
Tálalás előtt (esetemben indulás előtt ) az alját kirakjuk színes M&M cukorkákkal és a tetejét is megszórjuk velük.
Szerintem szép lett, ízléses, aranyos és a lényeg, hogy finom volt. Nem igazán kedvelem a csokis tortákat, de hétvégén a fiam a szülinapjára azt szeretne, most még gondolkozom:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Trollanyu. :)
TörlésKíváncsian várom majd a fiad szülinapi tortáját. Biztos valami nagyon finommal leped meg. :)
Nagyon csábító azzal a hullámos habköpennyel és a színes cukorkákkal....Én is ismétlést kérnék belőle, az biztos! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :) Azt hiszem a hétvégén csak elkészítem újra, de nem torta formájában, hanem kis muffinok lesznek. :)
TörlésSzép lett:)
VálaszTörlésKöszönöm. :)
TörlésSzerintem is nagyon szép lett, direkt jók a hullámok a tetején! :) Látszik is, hogy mennyire finom lehetett! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka! :)
TörlésSzerintem is szép lett, jól döntöttél! Mi szeretjük a csokis tortákat, ez a krém nagyon jól hangzik! Kár, hogy nincs szeletes kép. :)
VálaszTörlésKöszönöm Csilla! :)
TörlésIgen, én is sajnáltam, hogy nem tudtam készíteni szeletes képet, de majd ha újra elkészül, akkor majd hozok egy képet a torta szeletről is. :)
Finom is lehetett a krémje! A cukorka is jó ötlet, főleg ha van gyermek is:-)
VálaszTörlésNagyon finom volt a krémje, máskor is fogom használni. És igen, gyerek is volt, ezért is választottam a színes cukrokat díszítés gyanánt. :)
Törlés