2013. november 20., szerda
Tejszínes gombakrémleves fokhagymás pirítóssal
Az utóbbi időben nagyon rákattantunk a krémlevesekre. Nem is sejtettük eddig, hogy ennyire ízlik nekünk ez a fajta leves. Sok féle zöldségből készítettünk már krémlevest, pirítóssal, grissinivel vagy levesgyönggyel tálalva nagyon finom tud lenni. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 l húsalaplé (Vagy 1,5 l víz + 1 leveskocka)
- só, bors
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd egy kevés olajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a megtisztított és szeletekre vágott gombát, kicsit megsózzuk, majd lefödve kb. 10 percig a saját levében pároljuk.
Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük.
Kb. 15 percig forraljuk, levesszük a lángról és botmixerrel pépesítjük.
A levesből pár kanállal merünk a tejszínhez a hőkiegyenlítés miatt, majd visszacsurgatjuk a levesbe, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és összeforraljuk. Ha túl sűrű lenne, tölthetünk még bele egy kis vizet, csak akkor kóstoljuk meg, lehet hogy utána kell ízesíteni.
Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és fokhagymás pirítós kíséretében kínáljuk.
Finom lehetett a levesed! Mostanában én is csináltam egy-két krémlevest, eddig nem nagyon voltunk oda érte :-) De így télvíz idény nagyon finomak tudnak lenni, átmelegítik az embert :-) Én általában levesgyönggyel szoktam tálalni, az finom ropogós marad, nem ázik el :-)
VálaszTörlésHmmm.... ez istenien hangzik! Úgyis van gombám a fagyasztóban, lehet, hogy ki kéne próbálnom :)
VálaszTörlésÉn is ritkán készítek krémlevest, de ez a gombás ízlene szerintem:)
VálaszTörlésJajjjj, ez nálunk is nagy kedvenc, imádom a krémes gombalevest és most meghoztad hozzá a kedvem újra :-)
VálaszTörlésImádjuk a krémleveseket, főleg a gyermekek kedvencei. A fiam nem szereti a gombát, de nekünk jöhet:)
VálaszTörlés