2013. december 2., hétfő
Kakaós-rumos tekercsek (kiflik)
Egy újabb játék a blogvilában, olyan blogkóstolós, ami a kedvencem, mert ilyenkor legalább eltudok készíteni egy olyan finomságot, ami már rég a listán volt. Ezúttal Szofika invitált játékra és kérte a résztvevőket, hogy a kedvenc 25 sütije közül egyet készítsünk el. Első gondolatom az volt, hogy a kalácsvirágot készítem el, de aztán rá kellett jönnöm, hogy egy kicsit több időt vesz igénybe az elkészítése, mint amit rá tudnék szánni. Így egy sokkal egyszerűbb, de nagyon finom kelt tésztát választottam, a kakaós-rumos tekercset. :) Mindent úgy csináltam, ahogy Szofika írta, csupán a fahéjat hagytam ki belőle.
Nagyon finomra sikeredett, és ahogy Szofika is javasolta, tejjel fogyasztottuk. :)
Köszönjük a receptet! Jó volt játszani. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás + 1 tojássárga
- 2 dl tej
- csipetnyi só
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 8 dkg cukor
- 8 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 ek cukor
- 3 ek kakaópor
- 1 tk rumaroma
- 10 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Időközben elkészítjük a tölteléket, amihez a kakaót és cukrot egy tálba elkeverjük, majd a rumaromával és az olvasztott, de kihűtött, vajjal simára keverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk majd 2 egyforma részre osztjuk és cipókat formálunk.
Az egyik cipót kb. 5 mm vastagságú kőrré nyújtjuk, megkenjük a töltelék felével és pizzavágóval vagy derelyevágóval 8 cikkre vágjuk. A szélesebb felüktől feltekerjük, kifli alakúra formáljuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
Betesszük a HIDEG! sütőben, egy lábasba vizet töltünk és a sütő aljába helyezzük. Bekapcsoljuk a sütőt 160 fokra és kb. 25 perc alatt készre sütjük a kifliket.
A másik cipóval is hasonlóképpen járunk el, így összesen 16 darab kiflink lesz.
Még melegen megszórjuk porcukorral.
Hmmmm, ezt most nagyon meg tudnám kóstolni. EL is mentettem a receptjét, isteni lehet!
VálaszTörlésNaggggyon finomnak tűnik, a kakaós töltelékű kelt tészták nálunk is nyerők! :)
VálaszTörlésDe szép:) Nagyon ügyes vagy:)
VálaszTörlésNagyon guszta lett, örülök, hogy ízlett és köszönöm hogy játszottál :)
VálaszTörlésHmmm... de finom lehet. Tudtam, hogy ha egy finom kelt tésztára vágyom, akkor hozzád kell benéznem. :))
VálaszTörlés