2013. december 10., kedd
Karamellás-diós almaszósz
Ma egy nagyon finom kenyérre valót hoztam nektek, legalábbis nekünk nagyon ízlett. Juditkánál bukkantam rá és a játékára el is készítettem, csak már nem volt időm posztolni is. Nagyon finoman érződik benne a karamell íze, a dióval pedig valami fenomenális párosítás, a fahéjjal ízesítve pedig igazán finom kencét kapunk.
Következőkor dupla adagot készítek majd, hogy legalább egy hétig tartson ki. :)
Hozzávalók:
- 4 savanykás alma
- 5 dkg cukor
- 1 ek vaj
- 2 ek méz
- 4 dkg darált dió
- ízlés szerint őrölt fahéj
- mazsola (kihagytam)
Elkészítés:
A diót megpirítjuk, kihűtjük és ledaráljuk.
Az almákat meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A cukrot egy lábasba világosra karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a darált diót. Kicsit megpirítjuk majd hozzáadjuk a reszelt almát, ízesítjük fahéjjal és kb. öt percig még főzzük, többször belekavarva.
Tiszta, csatos vagy csavaros üvegbe töltjük és ha kihűlt hűtőszekrényben tároljuk. Kb 1 hétig eláll, már akinek el nem fogy addig.
Kaláccsal fogyasztjuk, vagy csak úgy önmagába bekanalazzuk. :D
Nekem most is van a hűtőben egy nagy üveggel, nagyon szeretem .
VálaszTörlésNálunk is lesz nagyon sokszor, már kétszer készítettem. :)
TörlésKöszönjük szépen!
Jól hangzik, kaláccsal el is tudom képzelni.
VálaszTörlésNagyon finom kalácsra kenve, egy kis tejjel mellette. :)
Törlés