2014. március 7., péntek
Diós-csokis kocka
Amikor megláttam Markánál ezt a diós-csokis sütit, egybe a kedvenc sütim, a kőfal torta jutott az eszembe. Már éreztem is az ízét a számba, így nem volt kérdés, hogy mi legyen a hétvégi sütink. :) El is készült, és pont olyan finom volt, mint ahogy elképzeltem. Nagyon ízlett, csak 3 szelet után tudtam abbahagyni és 2 nap alatt eltüntettük az utolsó morzsáig. Úgy hogy bátran merem állítani, hogy hatalmas sikere volt, és csak ajánlani tudom kipróbálásra! :)
Marka, köszönet ezért a finom sütiért, és természetesen Szofikának is, hisz az eredeti recept Tőle származik. Következőkor kókusszal is kipróbálom. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojásfehérje
- csipetnyi só
- 7,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg darált dió
- 1 ek liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 4 tojássárga
- 2 ek kakaó
Hozzávalók a mázhoz:
- 2 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá verjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, amíg el nem fogy és egy kemény habot nem kapunk.
Óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a darált diót.
Sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsibe, majd kiemeljük és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, majd kihűtjük.
A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat és jó habosra verjük. Végül belekeverjük kakaóport is.
Ha a piskótánk kihűlt, rásimítjuk a krémet és hűtőbe tesszük 5-10 percre.
A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük.
Az így kapott mázat a csokikrém tetején elsimítjuk és megszórjuk kevés darált, vagy apróra vágott dióval.
Hűtőbe tesszük kb. 1 órát majd 5x5 cm-es kockákra vágjuk.
Nekem is nagyon tetszik ám ez a süti. :)
VálaszTörlésNagyon csábítóan hat már megint rám ez a sütid is. Ami kicsit visszatart az elkészítésében az a nyers tojás sárgája a krémbe:
VálaszTörlésAz én mamám a kókuszos változatot készítette, az volt az egyik kedvencem! <3
VálaszTörlésJaj de nagyon szep Nalad is:)
VálaszTörlésTetszetős recept és csodaszép végeredmény! :)
VálaszTörlésJó választás volt, látszik rajta, hogy milyen finom:)
VálaszTörlésNagyon szép és biztos nagyon finom! :)
VálaszTörlésJól hangzik a recept és nagyon guszta a végeredmény, kipróbálós lesz nálunk is! :)
VálaszTörlésJegyeztem :-)))
VálaszTörlés