2014. június 11., szerda

Pirított ropogós müzli (granola)



Nagyon szeretem a müzlit, különösen reggelire joghurttal vagy tejjel, de néha még édesség helyett is kanalazok belőle. Az utóbbi időben valahogy nem sikerült finom müzlit venni a boltból, ezért gondoltam megpróbálkozok házit készíteni. Az a jó benne, hogy bármilyen magokból, gabonából készülhet ami csak otthon van, és ezért soha nem unjuk meg, mert mindig más ízesítésben készül. Nekem sokkal jobban ízlett mint a boltból vásárolt, és biztos vagyok benne, hogy sokkal egészségesebb is. :)

Hozzávalók:

- 8 dkg kis-szemű zabpehely
- 2 dkg kókuszreszelék
- 3 dkg szezámmag
- 2 dkg lenmag
- 2 dkg napraforgómag
- 5 dkg durvára vágott sótlan földimogyoró
- 4 dkg puffasztott rizs
- 10 dkg apróra vágott aszalt barack
- csipet só
- 4 dkg vaj
- 6 ek akácméz + 1-2 ek

Elkészítés:

Egy kisebb lábasba összemelegítjük a vajat a 6 ek mézzel.

Egy másik tálba, az aszalt barack kivételével, összekeverjük a hozzávalókat, ráöntjük a mézes vajat és összeforgatjuk.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk és elterítjük.

Kb. 10-15 percig sütjük, amíg arany színűre pirul. Sütés közben 2-3-szor átkeverjük, hogy mindenhol egyformán piruljon meg. Ha már úgy véljük, hogy eléggé megpirult, meglocsoljuk 1-2 ek mézzel, átforgatjuk és visszatesszük a sütőbe még 1-2 percre.

A sütőből kivéve kihűtjük, majd összekeverjük az apróra vágott aszalt sárgabarackkal.

Fémdobozban tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése