Szóval e forduló témája a "Melengető hozzávalók, azaz a késő ősz ízei: szegfűszeg, kardamom, rum, gesztenye, ánizs és a gyömbér." Mindegyik hozzávalót szeretjük, de végül egy nagyon finom kardamomos-kávés süti mellett döntöttem. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, és mégis a díszítésnek köszönhetően szép mutatóssá varázsolhatjuk, szerintem még az ünnepi asztalon is megállná a helyét. :)
Kedves TimCsi, ezzel a sütivel szeretnék jelentkezni a VKF! 68. fordulójára, és köszönöm még egyszer a lehetőséget! :)
Hozzávalók (1 bögre= 2,5 dl):
- 2 bögre liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1,5 ek őrölt kávé
- 1 tk őrölt kardamom
- 1 bögre cukor
- 3 tojás
- 1/2 bögre natúr joghurt
- 1/2 bögre tej
- 1/2 bögre olaj
Díszíteni: - 5 dkg fehércsoki + 1 tk olaj
Elkészítés:
A lisztet keverőtálba szitáljuk és elkeverjük a sütőporral, szódabikarbonáttal, kávéval és kardamommal.
Egy másik tálba habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat is (joghurt, tej, olaj). Alaposan elkeverjük, majd a lisztes keverékhez öntjük és egyneművé keverjük.
Kivajazott és lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát, és előmelegített sütőben 180 fokon 40-45 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Vízgőz fölött felolvasztjuk a fehércsokoládét az olajjal, majd egy zacskóba töltjük. Kis lyukat vágunk a zacskó sarkán és díszítjük a kihűlt süti tetejét.
Forrás innen.
Micsoda finomságot készítettél ismételten, tetszik ez a kalács! :)
VálaszTörlésMegsütöm ma este.
VálaszTörlésÖrülök, hogy Te is elkészítetted! :) Remélem ízlett.
Törlés