2015. február 1., vasárnap
Fűszeres zabkeksz
Többször említettem már, hogy szeretjük a zabpehelyből készült kekszeket. Nem csak finomak, és sok féleképpen variálhatjuk őket, hanem egészségesebbek is. Ezúttal egy kevés fűszert csempésztem a masszába, és rövid időn belül ki is sültek a délutáni nassolni valónk. ;)
Hozzávalók 40 db-hoz:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg kis-szemű zabpehely
- 6 dkg barna cukor
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg vaj
- kb. 30-40 ml tej
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 kk őrölt ánizs
- 1/2 kk szegfűszeg
Elkészítés:
A lisztet a többi száraz hozzávalóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. A kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne, majd összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a tészta.
A kész masszát folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe tesszük pihenni.
Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra és 5 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
Légmentesen záródó dobozba tároljuk.
Finom ropogtató lehet! Nagyon tetszenek a fűszerek hozzá, igazi téli ízek, illatok....
VálaszTörlés