2015. március 23., hétfő

Mákos csigák



Tavaly Karácsonyról maradt meg még egy kevés mák, ami a fagyasztóban várt felhasználásra. Nem volt már sok, még egy kalácsra való sem, így gondoltam péksütit készítek, és a töltelékbe teszek almát is. Igaz az alma nem nagyon érződik benne, inkább szaftosabb lett tőle a töltelék, és nem olyan a száraz. Finom puha, foszlós lett a csiga, még langymelegen eltüntettem kettőt belőle. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 2,1 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 7 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg darált mák
- 3 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg almapép (1 nagyobb alma kis lyukú reszelőn lereszelve, levével együtt)

Lekenni:

- 1 tojássárga
- 1 tk víz

Locsolni:

- 1 dl tej
- 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és cukorral egy dagasztó tálba, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a megmaradt tejet és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A mákot összekeverjük a cukrokkal és annyi almapéppel, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Ha túl sűrűnek véljük a tölteléket, akkor adjunk hozzá még egy kevés almapépet, ha pedig túl híg akkor adjunk hozzá még mákot vagy egy kevés darált kekszet.

A megkelt tésztát kiborítjuk egy enyhén olajozott felületre, óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 55x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a mákos tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Egy vastagabb cérnaszállal 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a tekercseket.
15 percet pihentetjük, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A tejet elkavarjuk a vaníliás cukorral és felforrósítjuk, majd 15 perc sütés után kivesszük a csigákat a sütőből és meglocsoljuk a vaníliás tejjel. Vissza tesszük a sütőben még 2-3 percre.

Rácsra tesszük hűlni őket.

1 megjegyzés: