2016. március 31., csütörtök

Diós grillázs szelet


Húsvétra terveztem megsütni kedvenc tortámat, a kőfaltortát, de menetközbe változtattam rajta ezt-azt, a krémbe kevertem egy kevés aprított grillázst, s végül kisült egy még finomabb diós süti mint az eredeti recept. A krém lehet hogy kevésnek tűnhet, de szerintem nem kell több bele, mert így is egy igazi kalóriabomba, és egy szeletnél többet nem lehet megenni egyszerre annyira tömény. Azért ajánlom kipróbálásra, mert nagyon-nagyon finom. :)
A lapokhoz lehet használni csak 5 tojásfehérjét is, csak nekem megmaradt a sós perectől egy tojásfehérje és azt is beletettem hogy ne kelljen lefagyasztanom. 

Hozzávalók a lapokhoz:

- 6 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió

Hozzávalók a krémhez:

-  5 tojássárga
- 12 dkg porcukor
- 2 ek kakaópor (2 dkg)
- 20 dkg puha vaj

Hozzávalók a grillázshoz:

- 10 dkg kristálycukor
- 12 dkg dió

Elkészítés:

A tojásfehérjét a csipet sóval habbá verjük, majd állandó keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és addig verjük amíg a porcukor elfogy és egy fényes, kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
Sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a diós masszát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Lehet, hogy hosszabb ideig kell szárítani, akkor jó ha már a teteje megszáradt.

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsibe, majd kiemeljük és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, két egyforma részre vágjuk, majd kihűtjük.

Amíg hűl a lap addig elkészítjük a grillázst és a krémet.

A krémhez a tojássárgát simára kavarjuk a porcukorral és kakaóval, majd gőzfürdőn addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad és a krém besűrűsödik. Ezután levesszük a gőzfürdőről és teljesen kihűtjük.

A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellízáljuk. Amikor már szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, jól összekavarjuk, hogy a karamellízált cukor mindenhol érje a diószemeket, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük.  Ezután összetördeljük egy húsklopfolóval vagy késes aprítóval.

Ha kihűlt a tojássárgás krém, akkor több részletbe hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és gépi mixerrel keverjük habosra, mindig megvárva, hogy az előzőt simára keverje a gép. Ha kihabosítottuk, akkor az aprított grillázs felét is keverjük hozzá.

Az egyik lapot kenjük meg a krém felével, tegyük rá a másik lapot, majd kenjük rá a megmaradt krémet és szórjuk rá a maradék grillázst.

Hűtőbe tesszük 2-3 órára, akár egy éjszakára is. Fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből egy fél órával, majd tetszés szerint szeleteljük.

2016. március 26., szombat

Áldott Húsvéti Ünnepet!


Az Úr Jézus feltámadt, legyőzte a halált, 
megszerezve ezzel az élet koronáját!
Dicsőítve áldjuk az élet Urát, 
így induljunk el Húsvét hajnalán.
Nyissuk ki szívünket, halljuk meg az igét, 
feltámadt az Úr, valóban Él!

Áldott Húsvétot kívánok mindenkinek! :) 

2016. március 25., péntek

Mákos linzerkifli



A múlt héten tette közé Illéskrisz ezeket a mákos linzerkifliket, s mivel nagy mák kedvelő vagyok, nyomba elmentettem a receptet és hétvégén el is készítettem. Amolyan próbasütés volt, de nagyon jól vizsgázott, így a hétvégén újra elkészítem, csak felében diós tölteléket teszek majd. Ajánlom nektek is, hogy süssétek meg, mert könnyen elkészíthető, és ha nem szeretitek a mákot, akkor bármivel megtölthető. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 37,5 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 15 dkg hideg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 tojás
- 75 ml tej
- 1/2 citrom reszelt héja és leve

Hozzávalók a töltelékhez: 

- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 dl. tej
- 1/2 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A sütőporral és sóval elkevert lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat. Rászórjuk a porcukrot, majd közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojást, a citrom reszelt héját és levét, végül  összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a massza. 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként folpackba csomagoljuk és betesszük 1 órát pihenni a hűtőbe.

Ez idő alatt elkészítjük a mákos tölteléket és teljesen kihűtjük. Ehhez a mákot elkeverjük a cukorral és reszelt citromhéjjal majd hozzáadjuk a tejet is és összemelegítjük, majd kihűtjük.

A hideg tésztát, egyenként kb. 2-3 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk, megkenjük a mákos krém 1/3-ával, és 12 cikkre vágjuk, majd a szélesebb felétől feltekerjük.

Sütőpapiros tepsire rakosgatjuk a kiflicskéket, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.

2016. március 19., szombat

Almás táska + Szakácsmustra 16. forduló



Ez az almás táska egy Lorraine Pascale recept, már ha lehet receptnek nevezni, inkább a fonnyadt alma felhasználásának egy jó ötlete. Ha van bolti leveles tésztánk otthon, vagy már előre elkészített házi levese tésztánk, akkor csupán pár perc az elkészítése, a végeredmény pedig biztosan nem fog csalódást okozni. :) Én már párszor elkészítettem, csak eddig még nem került fel a blogra, de most, hogy Konyhavirtuóz, a Szakácsmustra 16. fordulójának háziasszonya,  Lorraine Pascale-t, számomra igen kedvelt szakácsot választotta, így eljött az ideje, hogy a recept is felkerüljön a blogra. Sajnos nem tudom belinkelni az eredeti recept helyét, mert már a hivatalos honlapján és Youtube oldalán sem található a recept, viszont találtam egy magyar bloggert ki elkészítette gyömbéres, meleg almáspite néven.

Hozzávalók:

- 275 g leveles tészta

- 2 alma
- 1 ek barna cukor
- 2 dkg vaj
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér

+ 1 tojás

Elkészítés:

A töltelékhez az almákat megmossuk, majd meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kis kockákra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük, meglocsoljuk a citromlevével, rászórjuk a cukrot, a citrom reszelt héját, majd hozzáadjuk a vajat is, és puhára pároljuk. (Ha szükséges egy kis vizet is adhatunk hozzá.)Fahéjjal és gyömbérrel ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.

A kiengedett leveles tésztát kitekerjük (nekem már eleve ki volt nyújtva), és párszor végig megyünk rajta a sodrófával. Ezután 8 egyforma téglalap alakú darabra vágjuk. Az én tésztalapom 40x26 cm-es volt, ezt vízszintesen 2 egyenlő lappá vágtam (2 darab 20x13 cm), majd ezeket újabb 4 egyenlő részre, így kaptam 8 darab 10 x13 cm nagyságú téglalapot.

A tészta széleit lekenjük az enyhén felvert tojással.

Minden téglalap alsó részére teszünk kb. 1 evőkanálnyi almás tölteléket, ráhajtjuk a másik felét és a széleket jól összenyomkodjuk egy villával. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a táskákat, tetejüket lekenjük a megmaradt felvert tojással és megszurkáljuk egy fogvájóval, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (kb. 20 perc)

Porcukorral megszórva kínáljuk.

2016. március 14., hétfő

Muffinformában sült briós




Egy végtelenül egyszerű péksüteményt hoztam ma, amit még a kezdő háziasszonyok is eltudnak készíteni. Lehet a tepsire is rakosgatni a megformázott briósokat, de hogy szépen megtartsák a formájukat egy muffinsütőre lesz szükségünk.
Ez a péksüti is még egy példa, hogy a muffin sütőt nem csak muffin sütésre lehet használni. E sütőforma használatával készült már nálam dán briós diós-mogyorókrémmel töltve, mákos rózsa, kókuszos kosárkák, cukorfánk, sonkás-sajtos csigamuffin, és most ezek a briósok is. Ajánlom nektek is kipróbálásra, nagyon finom. :)

Hozzávalók:

- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 4 dkg cukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- kb. 1,4 dl tej
- 1 tojás
- 1 mk vaníliaesszencia
- 4 dkg vaj

Lekenni:
- 1 tojássárga + 1 tk víz

+ 12 csipet vaníliás cukor

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet, sót és a cukrot egy dagasztótálba szórjuk. Közepébe egy kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojást, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vanília esszenciát és a megmaradt tejet, és összedolgozzuk. A tejet csak lassan adagoljuk hozzá, meglehet, hogy nem lesz szükség az egészre, vagy még kell hozzáadni egy keveset.
Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a felolvasztott és kihűtött vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd 12 egyforma részre osztjuk. Kis gombócokat formálunk, letakarjuk és 15 percig pihentetjük.

Egy muffin sütő mélyedéseit enyhén kikenjük olvasztott vajjal.

A gombóckákat kb. 15 centis hurkákká sodorjuk, csiga alakba felcsavarjuk, majd a muffin sütő tepsi mélyedéseiben helyezzük.


Tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk 1-1 csipet vaníliás cukorral, majd előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.

2016. március 7., hétfő

Banános-diós kevert süti



Gyors, nagyon egyszerű és a túlérett banán felhasználására tökéletes recept. Egy bögre tej vagy tejes kávé kíséretében egy kitűnő tízórai vagy uzsonna tud lenni. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 7 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 10 dkg (barna)cukor
- 7 dkg vaj
- 3 tojás
- 70 ml tej
- 2 banán (14,2 dkg)

+ porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, fahéjjal és a darált dióval.

A banánokat villával pépesítjük.

A szobahőmérsékletű vajat elkeverjük a cukorral és csipet sóval. Nem kell habosra keverni, csupán egyneművé, ez kb. 2-3 perc gépi habverővel. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza. Ezután a pépesített banánt is hozzákeverjük, majd több részletben a tejet, végül a diós-lisztes keveréket is.

Egynemű masszává dolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (20x30 cm) simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Kihűtjük, porcukorral megszórjuk és szeleteljük.