A lapokhoz lehet használni csak 5 tojásfehérjét is, csak nekem megmaradt a sós perectől egy tojásfehérje és azt is beletettem hogy ne kelljen lefagyasztanom.
Hozzávalók a lapokhoz:
- 6 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
Hozzávalók a krémhez:
- 5 tojássárga
- 12 dkg porcukor
- 2 ek kakaópor (2 dkg)
- 20 dkg puha vaj
Hozzávalók a grillázshoz:
- 10 dkg kristálycukor
- 12 dkg dió
Elkészítés:
A tojásfehérjét a csipet sóval habbá verjük, majd állandó keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a porcukrot és addig verjük amíg a porcukor elfogy és egy fényes, kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
Sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a diós masszát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Lehet, hogy hosszabb ideig kell szárítani, akkor jó ha már a teteje megszáradt.
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsibe, majd kiemeljük és lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, két egyforma részre vágjuk, majd kihűtjük.
Amíg hűl a lap addig elkészítjük a grillázst és a krémet.
A krémhez a tojássárgát simára kavarjuk a porcukorral és kakaóval, majd gőzfürdőn addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad és a krém besűrűsödik. Ezután levesszük a gőzfürdőről és teljesen kihűtjük.
A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellízáljuk. Amikor már szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, jól összekavarjuk, hogy a karamellízált cukor mindenhol érje a diószemeket, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük. Ezután összetördeljük egy húsklopfolóval vagy késes aprítóval.
Ha kihűlt a tojássárgás krém, akkor több részletbe hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és gépi mixerrel keverjük habosra, mindig megvárva, hogy az előzőt simára keverje a gép. Ha kihabosítottuk, akkor az aprított grillázs felét is keverjük hozzá.
Az egyik lapot kenjük meg a krém felével, tegyük rá a másik lapot, majd kenjük rá a megmaradt krémet és szórjuk rá a maradék grillázst.
Hűtőbe tesszük 2-3 órára, akár egy éjszakára is. Fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőből egy fél órával, majd tetszés szerint szeleteljük.
Mennyei finom lehet!!!
VálaszTörlésnagyon jól néz ki ez a süti, de lenne egy kérdésem : a lapot két keskenyebb részre vágjuk, vagy lapjába vágjuk el? vagyis merőlegesen a lapra, vagy vizszintesen kettő lapra? nem tudom jobban elmagyarázni, de remélem érted, mire akarok kilyukadni :-D köszi a választ - megsütném Húsvétra
VálaszTörlésKedves Fenci, üdvözöllek a blogon! Örülök, hogy tetszik a süti.:) A kisült lapot nem úgy kell elvágni mint a tortának való piskótát, hanem ahogy te is írod, merőlegesen. Ha úgy vesszük, hogy én egy 25×35 cm nagyságú tepsibe sütöttem, akkor amiután kettőbe vágom, akkor 2 darab 12,5×35 cm vagy 25×17,5 cm lapokat kapok. Ez attól függ, hogy hogyan szeretnéd szeletelni. Én 25×17.5 cm-es lapokra vágtam. Remélem érthető voltam és ha elkészíted akkor fogjátok szeretni.:)
TörlésGyerekkorom egyik kedvenc süteménye és persze a mai napig az is maradt épp most holnap az az húsvétra is meg szeretném sütni .
VálaszTörlésSokunk kedvence az a süti, és nem hiába, hisz nagyon finom. :)
TörlésJó választás Húsvétra is, biztos a család is örült neki.