2016. április 28., csütörtök

Meggyes-diós macskaszem


Katalin játékot hirdetett "Eleink pünkösdi eledele" címmel, és arra kérte a résztvevőket, hogy olyan ételt készítsenek, ami a pünkösdi ünnepi asztalra kerülhet. Sajnos én nem emlékszem, hogy valami különlegeset, csak erre az ünnepre jellemző ételt készítettek volna szüleim, nagyszüleim, ezért úgy gondoltam, hogy egy mutatós sütemény, mint ez a meggyes-diós macskaszem is megállná a helyét az ünnepi asztalon. Ottis receptje alapján készítettem el a süteményt, és nagyon finomra sikeredett, na de melyik diós süti nem finom. ;) Annak ellenére, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnhet az elkészítése, egyáltalán nem az, csak egy kis időt igényel. Bátran ajánlom kipróbálásra, akár mákos, túrós, gesztenyés vagy pudingos változatban is.

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 3 ek cukor
- 12 dkg vaj (eredeti receptben margarin)
- 4 tojássárga
- 1 dkg friss élesztő
- kb. 1 dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékhez:

- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió

+ búzadara
+ kb. 30-35 dkg magozott meggy

Tetejét lekenni:

- 1 tojássárga
- 2 ek görög joghurt (eredeti receptben tejföl)

Elkészítés:

0,5 dl langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, és elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Közepében kis fészket alakítunk ki, beletesszük a tojássárgákat, a felfutott élesztőt, rászórjuk a reszelt citromhéjat és összedolgozzuk annyi tejjel, hogy egy könnyen formálható tésztát kapjunk. 3 egyforma részre osztjuk, majd pihentetés nélkül, mindegyiket egyenként kb. 20x25 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk.

A téglalap két hosszanti szélét, egy vékony csíkban megszórjuk búzadarával, majd kirakjuk egy sorban a lecsepegtetett meggyel.


Ezután feltekerjük a meggyes részt úgy hogy középen maradjon egy szabad sáv, és óvatosan átemeljük a tepsire.



A tojásfehérjét csipet sóval félkemény habbá verjük, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze. A habot elosztjuk az üresen maradt középső részben.


A tojássárgát elkeverjük a joghurttal és lekenjük vele a sütemény szélét.

Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

2016. április 26., kedd

Sült lazac párolt zöldségkeverékkel


Hónapok óta nem került a blogra semmi ételféleség, így igyekszem gyorsan pótolni ezt a hiányosságot, és máris hozok egy könnyű fogást. Amellett, hogy nagyon egészséges, még finom is és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető. Kitűnő ebéd vagy vacsora ötlet a rohanó hétköznapokra. :)

Hozzávalók 2 adaghoz:

- 2 szelet lazacfilé
- só, bors ízlés szerint
- 2-3 tk citromlé
- 2 ek. olívaolaj + 1 ek vaj a sütéshez

- 50 dkg zöldségkeverék (brokkoli, karfiol, pagoda karfiol, bébi sárgarépa, sárga sárgarépa, piros paprika)
- 1 ek vaj
- só, bors ízlés szerint
- szükség esetén 0,5-1 dl víz

Elkészítés:

A lazac szeleteket leöblítjük, majd leitatjuk róla a vizet.
Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk kevés citromlével, majd pihentetjük kb. 15 percet.
Ezután kevés olívaolaj és vaj keverékén mindkét oldalukat 3-5 percig sütjük, attól függően, hogy milyen vastagok a lazac szeletek. Papírtörlőre szedjük és leitatjuk róla a zsiradékot.

Egy nagyobb serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi vajat, majd beletesszük a zöldségkeveréket. Átforgatjuk, hogy mindenhol érje a vaj, majd sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt megpároljuk. Ha szükséges, tölthetünk hozzá egy kevés vizet (kb. 0,5-1 dl), majd roppanósra pároljuk.

A lazac szeletet a párolt zöldségkeverékkel tálaljuk.

2016. április 22., péntek

Duna-hullám torta



Eddig még soha nem ettem duna-hullám süteményt, viszont elég sokszor szembe jött velem a neten böngészve, így nem volt ismeretlen a számomra. Tetszett, mert szép mutatós volt, és elkészíteni sem tűnt túl nehéznek, de valahogy mégsem szántam rá magam az elkészítésére. Aztán jött a férjem a szülinapja (közel 2 hónapja már), tortát kellett készítenem, de mivel még mindig nem vagyok nagy szakértője a torta díszítésnek, ezért gondoltam, hogy elkészítem a duna-hullám sütit, csak torta formában. Sok receptet elolvastam, és végül megalkottam a saját torta változatomat. Talán amit másként csinálnék következőkor, hogy nagyobb formában sütném, mert egy kicsit túl magas volt a torta. De ezt leszámítva, nagyon megvagyok/vagyunk elégedve vele, nagyon finom lett, mindenkinek ízlett aki kóstolta. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 6 tojás
- 35 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 3 ek kakaó
- kb. 0,3 tej

+ 1 üveg meggy kompót (400 g)

Hozzávalók a krémhez:

- 2 cs. vanília puding
- 8 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor

Hozzávalók a mázhoz:

- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg tejcsokoládé
- 5,5 dkg vaj

Elkészítés:

A meggyet szűrőben tesszük  és lecsepegtessük, felfogva a levet.

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk. Több részletben óvatosan keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd a kapott masszát osszuk két egyforma részre. Az egyik feléhez keverjük hozzá a kakaóport és annyi tejet, hogy hasonló állagú massza legyen mint a világos tészta.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a világos masszát, majd tetejét kirakjuk a lecsepegtetett meggyel. Óvatosan rásimítjuk a barna tésztát is, majd előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzük tűpróbát.

A sütőből kivéve, 5 percig pihentetjük a formában, majd levesszük a torta forma karimáját és teljesen kihűtjük.

A krémhez a pudingport a cukorral vegyítsük össze, majd egy kevés tejjel keverjük csomómentesre. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd csurgassuk hozzá a pudingos tejet és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.
A vajat a porcukorral habosítjuk ki, majd több részletbe adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot és keverjük habosra.

A tortaformát, amiben megsütöttük a tésztát béleljük ki folpackkal, úgy hogy az oldalára is kerüljön, majd tegyük vissza a kihűlt piskótát, locsoljuk meg kb. 0,5 dl felfogott meggylével. Simítsuk rá a kihabosított pudingos krémet, és tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a mázat.
A hűtőből kivéve, levesszük a forma karimáját, lehúzzuk a folpackot, és egy tányérra helyezzük a süteményt.

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a vajjal együtt simára keverjük, és a pudingos krémre simítjuk, úgy hogy a torta oldalára is kerüljön.
Villával hullámos csíkokat rajzolunk a torta tetejére, majd hűtőbe tesszük pár órára.

Forró vízbe mártott, papírtörlővel leitatott késsel szeleteljük!

2016. április 15., péntek

Bounty keksz + Blogkóstoló 28. forduló


Üres volt a kekszes doboz, férj kókuszos keksz után vágyakozott, s Teller-Cake bounty kekszét véltem a legmegfelelőbbnek elkészíteni. Ha már úgyis az ő blogját kaptam páromul a blogkóstoló újabb fordulójának háziasszonyának, Sasónak köszönhetően, férjem örömére elkészültek ezek a csuda finom kekszek. Ajánlom nektek is elkészíteni, ha szeretitek a csoki-kókusz párost, biztosan nem fogtok csalódni. Egyszerűen és gyorsan elkészülnek, még akkor is ha kell mártogatni a csokiba és kókuszba, vagy akár az el is hagyható, de én nem javaslom. :)
Amúgy biztos voltam a süti sikerében, mert már elég rég követem Teller-Cake blogját és tudtam, hogy finomakat süt, próbáltam is recepteket tőle, és nagyon jól sikerültek, akár egy előző blogkóstolóra elkészült krémpitéje. Hamarosan hozok egy  újabb keksz receptet tőle, de addig is nézzetek be hozzá ti is és válogassatok kedvetekre a sok finomság közül. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 ek kókuszreszelék
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 8 dkg (barna)cukor
- 1 tojás
- 5 dkg apróra vágott étcsokoládé vagy csokicsepp

Hozzávalók a díszítéshez:

- kb. 3-5 dkg étcsokoládé
- 1 mk vaj
- kb. 3-4 ek kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet, sót és kókuszreszeléket egy tálba szórjuk és elvegyítjük.

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojással is alaposan elkeverjük. A kókuszos-lisztes keveréket 2-3 részletben hozzáadjuk a vajas masszához, végül pedig az apróra vágott étcsokit vagy csokicseppet is, és egy egynemű tésztává dolgozzuk.

A tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk egymástól 2-3 cm-re. Ha ragadna a tészta akkor vizes kézzel formázzuk meg a golyócskákat, de nekem erre nem volt szükségem.
Lelapítjuk őket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük a kekszeket.

A díszítéshez a csokoládét vízgőz fölött a vajjal együtt felolvasztjuk, majd a kekszek felét belemártjuk, lecsepegtetjük a fölösleget, végül a csokis részt kókuszreszelékbe mártjuk. Sütőpapírra tesszük száradni.


2016. április 8., péntek

Gyors sós perec


Sós rágcsából nem lehet eleget készíteni nálunk, mindenki nagyon szereti, de különösen a férjem. Szinte minden hétvégén kell készíteni neki valamiféle sós aprósütit, ezért igyekszem gyorsan és könnyen elkészíthető recepteket találni. A receptes füzetembe lapozgatva bukkantam rá ezen egy kedves ismerősünktől leírt receptre, és sütöttem meg. Nagyon jól sikerült, amilyen gyorsan elkészült pont olyan gyorsan el is fogyott, ezért azt tanácsolom, hogy dupla adagot készítsetek. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. szárított élesztő
- 1 tk tengeri só
- 10 dkg vaj
- 1 ek házi sertészsír
- 1 tojássárga
- kb. 3-4 ek tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni:

- szezámmag
- egész mákszem
- só

Elkészítés:

A lisztet és sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal és zsírral. Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojássárgát is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.

Pihentetés nélkül kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk a pereceket. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd tetszés szerint megszórjuk magvakkal és 1-1 kis csipet sóval.

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.