2016. július 29., péntek

Diós-kávés szelet



Ha majd visszatért a rekkenő hőség, készíthetjük a sütés nélküli édességeket, de addig is ajánlom figyelmetekbe ezt a könnyen elkészíthető diós-kávés süteményt. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- 1 cs. sütőpor
- 16 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 1,5 dl erős kávé

Hozzávalók a mázhoz:

- 2 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Elkészítés:

Egy tálba elvegyitjük a lisztet, sót, fahéjat, sütőport és darált diót.

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk. Váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és a kávét, és egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt, 30x22 cm nagyságú tepsibe simítjuk.
Előmelegíttet sütőben, kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük.
Az így kapott mázat a kihűlt sütemény tetejére simítjuk, majd a hűtőbe tesszük kb. 1 órát.

Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.


2016. július 22., péntek

Diómorzsás - sárgabarackos pite


Eléggé lehűlt az idő az elmúlt hétvégén, talán egy kicsit fáztam is, és igen jól esett bekapcsolni a sütőt. Amikor nekifogtam a sütemény készítésének még nem tudtam pontosan, hogy mi fog kisülni belőle. Az biztos volt, hogy kerül bele sárgabarack, mert olyan savanyú volt, hogy önmagában még egy szemet sem tudtam megenni, s ilyenkor minden gyümölcs sütibe végzi. Találtam egy nagyon kevés kardamomot, gondoltam izésítem azzal a piskótát, már régebben párosítottam barackkal és nagyon ízlett (Itt megnézheted a kardamomos - barackos joghurtfagylalt receptjét). Aztán, volt még egy marék dió megmaradva, így került morzsa a süti tetejére. A végeredmény nekünk ízlett, bátran ajánlom nektek is, és ha elkészítettétek várom a visszajelzést. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 cs. sütőpor
- 1 tk őrölt kardamom
- 10 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 tojás
- 2 dl tej

+ 45 dkg sárgabarack, tisztán mérve

Hozzávalók a morzsához:

- 5 dkg barna cukor
- 3 dkg kis szemű zabpehely
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg hideg! vaj

Elkészítés:

Egy tálba szórjuk a lisztet, majd a csipet sóval, kardamommal és sütőporral elkeverjük.

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítjuk. Váltakozva hozzáadjuk a tejet és a sütőporos lisztet, majd egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk. Tetejét kirakjuk a megmosott, kimagozott és negyedelt barackokkal, a magházával felfele.

A morzsához a hozzávalókat kézzel gyorsan összedolgozzuk. NEM kell hogy összeálljon, a lényeg, hogy morzsás maradjon! Rászórjuk a barackra, majd előmelegíttet sütőben, kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

2016. július 14., csütörtök

Meggyes-vaníliás álom


Mostanában nem készül túl sok dolog a konyhámban. Főként időhiány miatt nem tevékenykedem annyit mint máskor, másrészt pedig a nagy meleg miatt. Azért ha meglátok valami finomságot, most különösen sütés nélküli édességet, megjegyzem és első alkalommal elkészítem. Ezt a receptet is Gabriellánál láttam, s mivel jól behűtve még fagylalt helyett is kitűnő desszert, a múlt hétvégén elkészítettem. Ajánlom nektek is ebben a rekkenő hőségben! :)

Hozzávalók a meggyes réteghez:

- 60 dkg meggy (pucolva mérve: 50 dkg)
- 5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2 kk őrölt fahéj
- 10 dkg búzadara

+ kb. 15 darab babapiskóta

Hozzávalók a pudingos réteghez:

- 2 cs. főzhető vaníliás puding
- 6 ek cukor
- 8 dl tej

Elkészítés:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk majd rászórjuk a cukrot, és a vízzel együtt felforraljuk. Amikor a meggy egy kicsit megpuhult, levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Ez a folyamat akár el is hagyható, de én egy sima, egynemű masszát szerettem volna, ezért pépesítettem. Ezt mindenki döntse el, hogy szeretné inkább, így is, úgy is tökéletesen működik.

Ezután izésítjük a fahéjjal, visszatesszük a lángra, és amikor újra forr, akkor óvatosan beleszórjuk a búzadarát, csomómentesre keverjük és alacsony lángon besűrűsítjük.(kb. 5 perc)
Elzárjuk alatta a lángot és csak addig pihentetjük, amíg egy 20x25 cm-es tepsit/magas falú tálat kibélelünk folpack fóliával.

Beleöntjük a meggyes masszát, majd tetejét kirakjuk babapiskótával és félretesszük.

A pudingporhoz hozzászórjuk a cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Még forrón a babapiskóta rétegre öntjük, simítjuk.

Kihűtjük, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Tetejére tejszínhabot is tehetünk, de mi nem rajongunk érte, ezért ez elmaradt.

Másnap szeletelve kínáljuk.