2016. július 14., csütörtök
Meggyes-vaníliás álom
Mostanában nem készül túl sok dolog a konyhámban. Főként időhiány miatt nem tevékenykedem annyit mint máskor, másrészt pedig a nagy meleg miatt. Azért ha meglátok valami finomságot, most különösen sütés nélküli édességet, megjegyzem és első alkalommal elkészítem. Ezt a receptet is Gabriellánál láttam, s mivel jól behűtve még fagylalt helyett is kitűnő desszert, a múlt hétvégén elkészítettem. Ajánlom nektek is ebben a rekkenő hőségben! :)
Hozzávalók a meggyes réteghez:
- 60 dkg meggy (pucolva mérve: 50 dkg)
- 5 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2 kk őrölt fahéj
- 10 dkg búzadara
+ kb. 15 darab babapiskóta
Hozzávalók a pudingos réteghez:
- 2 cs. főzhető vaníliás puding
- 6 ek cukor
- 8 dl tej
Elkészítés:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk majd rászórjuk a cukrot, és a vízzel együtt felforraljuk. Amikor a meggy egy kicsit megpuhult, levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Ez a folyamat akár el is hagyható, de én egy sima, egynemű masszát szerettem volna, ezért pépesítettem. Ezt mindenki döntse el, hogy szeretné inkább, így is, úgy is tökéletesen működik.
Ezután izésítjük a fahéjjal, visszatesszük a lángra, és amikor újra forr, akkor óvatosan beleszórjuk a búzadarát, csomómentesre keverjük és alacsony lángon besűrűsítjük.(kb. 5 perc)
Elzárjuk alatta a lángot és csak addig pihentetjük, amíg egy 20x25 cm-es tepsit/magas falú tálat kibélelünk folpack fóliával.
Beleöntjük a meggyes masszát, majd tetejét kirakjuk babapiskótával és félretesszük.
A pudingporhoz hozzászórjuk a cukrot, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Még forrón a babapiskóta rétegre öntjük, simítjuk.
Kihűtjük, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. Tetejére tejszínhabot is tehetünk, de mi nem rajongunk érte, ezért ez elmaradt.
Másnap szeletelve kínáljuk.
Igen, emlékszem, láttam én is Gabriellánál. A tiéd is nagyon guszta lett! Finom lehet, főleg így, hogy nem kell begyújtani a sütőt :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin! :) Igen, nagyon finom volt, és kitűnő desszert a meleg napokra. :)
TörlésDe örülök, hogy megtetszett és elkészítetted! :) Nagyon szép, guszta szeletkét fotóztál... guszta!
VálaszTörlésTovábbi szép nyarat kívánok Neked!
Köszönöm szépen a receptet, finom volt! :) Időközben elkészítettem a főzött krémmel töltött kókuszos tekercset is. Annak is nagy sikere volt. :) Neked is további szép nyarat!
TörlésSzia! Nagyon finom lett köszönöm a receptet.
VálaszTörlésSzia! :)
TörlésÖrülök, hogy elkészítetted, és ízlett a sütemény! :)
Köszönöm a visszajelzést!