2016. november 24., csütörtök

Mákos rácsos kosárkák


Rohamosan közeleg Karácsony, a hétvégén már Advent első vasárnapja, így már nyugodtan tervezhetjük az ünnepi menüt. :) Ezek a kosárkák is amolyan próbasütésként készültek, és annyira jól sikerültek, hogy biztosan ott lesznek az ünnepi asztalon. Tavaly diós töltelékkel készültek, rács nélkül, de most, hogy sikerült rácsozót vennem, muszáj volt kipróbálnom. :) Lehet, hogy nem a legjobb ötlet volt ezzel a tésztával kipróbálni, mert eléggé megszenvedtem vele, de nem adtam fel, és ezek a szépségek sültek ki végül. :)
Ha szeretitek a mákos süteményeket, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezeket a kosárkákat, biztosan állítom, hogy nem fognak csalódást okozni.

Ebből az adagból nekem 18 kosárkám lett. A kosárka forma mértei 6,5x3,5x2,5 cm.

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1/2 narancs reszelt héja
- 3 dkg házi sertés zsír
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 3 ek frissen facsart narancslé
- kb. 2 ek tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 18 dkg darált mák
- 1,5 dl tej
- 1 ek frissen facsart narancslé
- 3-4 ek akácméz

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A lisztet és sót egy edénybe szitáljuk, és a zsiradékot elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a cukrot, a narancs reszelt héját, hozzáadjuk a tojássárgát, a narancslevet és annyi kanál tejet, hogy összeálljon a tészta.
Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük 40 percet.

A töltelék hozzávalóit összeforraljuk, majd kihűtjük.

A hűtőből kivéve, 20 grammos golyókat formázunk a tésztából.
Tenyerünk között kicsit lelapítjuk, majd kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a kosárka formákat.

A mákos tölteléket a kosárkákba adagoljuk.

A megmaradt tésztát téglalapra nyújtjuk, majd lisztbe mártott rácsozóval végig megyünk rajta. Elég nehézkes volt, mert poronyó a tészta, de végül, több próbálkozás után sikerült. :) Ezután a rácsozott tésztából 6 cm-es köröket vágunk, és óvatosan a kosárka tetejére helyezzük, igazítjuk, lelógó részeket eltávolítjuk.
Ha nincs rácsozónk, akkor a kinyújtott tésztát felcsíkozzuk és rácsszerűen a kosárka tetejére helyezzük.

Egy tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig készre sütjük, vagy amíg már szép aranybarna a tészta.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb.

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálaláskor enyhén megszórjuk porcukorral.

2016. november 17., csütörtök

Felhőszelet


Katalinhoz került a Szakácsmustra 20. forduló háziasszonyi szerepe, a kiválasztott szakács pedig F. Nagy Angéla. Egy kicsit gondba voltam, mert nincs egy szakácskönyvem, gyűjteményem sem F. Nagy Angélától, és az interneten sem találtam recepteket tőle. Eléggé elszomorított, mert nem szerettem volna lemaradni erről a fordulóról, különösen mert Katalin a témaválasztó. Írtam is Katalinnak, és a segítségét kértem recept ügyben. Volt olyan kedves, hogy egy csomó receptet küldött nekem, aztán már csak a válogatás volt hátra. El is készítettem két süteményt, időben. Aztán jöttek a zsúfolt napok, és nem néztem meg újra a határidőt, úgy emlékeztem, hogy november 18, de csak most vettem észre, hogy 15-e volt és már az összefoglalót is elkészítette Kati. Nagyon sajnálom, hogy mégis lemaradtam, de azért közzé teszem ezt a sütemény receptet, még akkor is ha nem kerül bele az összefoglalóban, mert egy végtelenül egyszerű és finom sütemény.

Hozzávalók:

- 3 tojás
- 1 csipet só
- 18 dkg cukor (eredeti receptben 25 dkg)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 dl tej
- 1/2 cs. sütőpor
- 28 dkg liszt
- 1 ek kakaópor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjéből a sóval együtt kemény habot verünk.

A tojássárgát a cukrokkal habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd váltakozva a tejet és sütőporral elkevert lisztet.
Egyneművé keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérje habot is.

Két részre osztjuk a masszát és az egyik felében belekavarjuk a kakaóport és 1 ek tejet.

Ezután a két masszát váltakozva belekanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Párszor a pulthoz ütögetjük, amíg egyenletesen elhelyezkedik a massza a tepsibe, majd előmelegített sütőben készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Ha kihűlt, akkor egy pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle, enyhén megszórjuk porcukorral és tálaljuk.

Az én tepsim 20x24 cm-es volt, és túl magasra nőtt a sütemény, ezért javaslom egy kicsit nagyobb tepsi használatát.

2016. november 12., szombat

Táblacsokoládé készítő tanfolyam (rövid beszámoló)


A tegnap egy intenzív táblacsokoládé készítő tanfolyamon vehettem részt Kolozsváron.

A képzés elején egy rövid betekintést nyerhettünk a kakaóbab útjától a kész csokoládéig.
Ezt követően, rátértünk azokra a technikai elemekre, amelyek segítségével egy kemény, roppanós, fényes, és finom csokoládétáblát nyerhetünk. Többek között megtanulhattuk hogy hogyan kell megfelelően temperálni különböző módszerekkel (márványlapos temperálás, beoltó módszer) a csokoládét (étcsoki, tejcsoki, fehércsoki). Majd formába öntöttük és díszítettük (liofilizált, aszalt vagy fagyasztva szárított gyümölcsökkel, olajos magvakkal, ropogós gabonagolyóval, kókusz és mandula chips-el, kandírozott gyümölcs és virágokkal, rózsaborsal és még sorolhatnám).
A díszítést követően már csak a csoki hűtése maradt hátra. A megszilárdult csokikat a formából kivettük és jöhetett az eredmény szemügyre vétele és kóstolása. :)


A tanfolyamot mindenkinek tudom javasolni, nem csak azért mert a Corvin Chocolate -CRVN mestere, Pákay Árpád, végtelen türelemmel mutatta és segített a csokoládétábla elkészítés lépéseiben, hanem mert professzionális körülmények voltak, minőségi, felsőbb kategóriás alapanyagokat használtunk, és nem utolsó sorban korlátlan kóstolási lehetőség. :) Ugyanakkor, az elkészített alkotásokat mindenki hazavihette, így örvendeztetve meg a családtagokat.

A teljesség igénye nélkül, alább látható néhány kép az első csokitábláimról.
Persze ez még csak a kezdet, még sokat kell tanulnom és fejlődnöm. :)







A tanfolyam végén ízelítőt kaptunk  (szó szerint) a soron következő bonbon készítő tanfolyam remélhető végeredményéről. :D




2016. november 11., péntek

Kókuszos kevert süti


Van már néhány kókuszos sütemény a blogon, bőven van miből válogatni, de mégis jó néha új recepteket kipróbálni. :) Erre a sütire itt bukkantam rá, és még azon este megsütöttem. Bekerült a gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütik kategóriájában, így ha nincs időnk a konyhába tevékenykedni, de mégis kívánunk egy finom kókuszos sütit, nyugodtan ki lehet próbálni. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 12,5 dkg liszt
- 8 g sütőpor
- 1 csipet só
- 1 ek kakaópor
- 2,5 dkg vaj
- 12,5 dkg barna cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1,25 dl tej
- 2 ml dr. Oetker rum aroma
- 2,5 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a mázhoz:

- 2 ek cukor
- 2 ek kakaópor
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Elkészítés:

Egy tálba elkeverjük a lisztet, sót, sütőport és kakaóport.

A puha vajat a cukrokkal és a tojással habosra keverjük. Váltakozva hozzáadjuk a lisztes keveréket és tejet, majd a rumaromát és egyneművé keverjük. Végül belekeverjük a kókuszreszeléket is.

Egy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe (26x18 cm) simítjuk, majd előmelegített sütőbe, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb. Végezzünk tűpróbát!

A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük.

Az így kapott mázat a kihűlt sütemény tetejére simítjuk, megszórjuk kókuszreszelékkel, majd dermedni hagyjuk.