2017. december 31., vasárnap

B.Ú.É.K 2018!


 Újévi köszöntő 

Szeretetben, egészségben
legyen részed egész évben.
Légy szerencsés, vidám, boldog,
felejtsd el a bút, és gondot.
Kezdődjön hát egy új élet:
legyen békés, boldog éved!
                                                      (Mentovics Éva)

Mindenkinek kívánok egészségben és sikerekben gazdag, békés, boldog új évet! :)

2017. december 30., szombat

Ecetes füstölt sajtos lapok


Szilveszter közeledtével az édes sütemények háttérbe szorulnak, és a sós kekszek, rágcsálnivalók kapják a főszerepet. Nálunk a tepertős pogácsa mellett készültek még ilyen ecetes füstölt sajtos lapok is. A receptet Gabriellától hoztam, elkészítése egyszerű és a végeredmény nagyon finom. Ha még nem döntöttétek el, hogy milyen sós rágcsa legyen szilveszter éjjelén, még bőven van idő elkészíteni ezeket a sajtos lapokat. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 1 csapott ek só
- 20 dkg reszelt füstölt sajt
- 12 dkg vaj
- kb. 15 dkg tejföl
- 2 ek 10%-os ecet

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 5 dkg reszelt sajt

Elkészíteni: 

A lisztet, a sót és a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot egy nagyobb tálba szórjuk, összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadjuk az ecetet és összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy puha, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.

Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 7-8 mm vastagságúra, lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk a reszelt sajttal.

Ezután tetszés szerint felvágjuk (nálam 3 x 10 cm-es téglalapokra), majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

170 fokra előmelegített sütőben kb. 15-17 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2017. december 27., szerda

Csokoládés, kókuszos keksz


Remélem, hogy mindenkinek szépen telt el a Karácsony, és gondolom hogy máris a szilveszteri menüre kezdünk készülődni. Nálunk Karácsonykor volt terítékeken ez a csokoládés, kókuszos keksz, de akár szilveszterre is elkészíthetjük. Egyszerű elkészíteni, egy kicsit egészségesebb változata a megszokott linzernek, és nem mellesleg finom is. :)
Én 4 × 7,5 cm nagyságú téglalap alakú kiszúrót használtam, és az alább megadott hozzávalókból 22 darab összeragasztott keksz lett.

Hozzávalók a tésztához:

- 6 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg zabpehely
- 6 dkg kukoricaliszt
- 6 dkg finom liszt
- 1 csipet só
- 1 mk sütőpor
- 6 dkg cukor
- 1 tk vanília paszta
- 12 dkg vaj
- 2 tojássárga

Hozzávalók a krémhez:

- 1 dl habtejszín
- 2 tk akácméz
- 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A kókuszreszeléket és a zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk. Egy tálba szórjuk a finom- és kukoricaliszttel, a sóval és sütőporral együtt és elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a cukrot és a vanília pasztát, majd a tojássárgával együtt összegyúrjuk.
Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve a tésztát két részre vágjuk, átgyúrjuk és lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Egy kicsit törik a tészta, de nem kell megijedni, mert könnyen összelehet nyomkodni.
A kinyújtott tésztát tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk, ügyelve arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket, külön az egész kekszeket, és külön tepsire a lyukas kekszeket (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez), és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve 2-3 percet hagyjuk hűlni a tepsibe, ilyenkor még puha és könnyen eltörhet, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A töltelékhez a tejszínt és mézet forrásig melegítjük, majd a darabokra tört csokit beletesszük, és egyneművé keverjük. Hagyjuk hűlni, amíg olyan pudingsűrűségű nem lesz, majd két-két kekszet összeragasztunk a krémmel.

A töltött kekszeket légmentesen záró dobozban hideg helyen tároljuk.

2017. december 25., hétfő

Áldott Karácsonyt!


Karácsony

Hó nem szitál. Az ég derűs.
Csupán az este hűs.

A szív örül: Jézusra vár.
A lélek: fénysugár.

Havatlan pusztán mély a csend
egy csillag megjelent.

Az arcokra kíváncsiság
mély áhítata szállt.

Idézve látom múltamat…
a gyémántos havat.

S míg lelkem Jézust keresi:
szívem békével van teli.

(Bernáth William)

Mindenkinek kívánok áldott, békés Karácsonyt!

2017. december 20., szerda

Csokoládékrémes piskótatekercs


Nem tudom mennyire aktuális ebben az időszakban a piskótatekercs, de szerintem nem vallana szégyent az ünnepi asztalon. Ha krémes süteményt szeretnénk, de nincs időnk lapokat sütni, tökéletes választás ez a csokoládékrémes piskótatekercs. Egyszerű, de mégis nagyszerű. A tésztája egy egyszerű piskóta recept, a főzött csokoládékrémet pedig innen vettem kölcsön, annyi különbséggel, hogy én a krémbe csokoládét is tettem. Nagyon finom lett, rövid időn belül biztosan elkészül majd újra.

Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 4 ek liszt

Hozzávalók a krémhez:

- 2 tojás
- 3 ek kristálycukor
- 1 mk vaníliapaszta
- 3 dl tej
- 2 ek kakaópor
- 5 ek liszt
- 6 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 5 ek porcukor

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukrot kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Az átszitált lisztet egy kanállal óvatosan a habba forgatjuk. (A lisztet is kanalanként forgassuk bele.)

Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!

A kész piskótát egy enyhén nedves, tiszta konyharuhára borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük, és kihűtjük.

Közben elkészítjük a krémet.
A két egész tojást a kristálycukorral habosra keverjük, majd a vaníliapasztát és a tejet is hozzácsurgatva simára keverjük. Beleszitáljuk a kakaóport és a lisztet, és csomómentesre keverjük.
Az egészet egy lábasba öntjük, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.

A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd kanalanként hozzá adjuk a teljesen kihűlt csokikrémet és habosra keverjük.

Tekerjük ki a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a krém 2/3-át egyenletesen kenjük rá, és újra tekerjük fel.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

Tálaláskor enyhén megszórjuk kakaóporral, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

2017. december 18., hétfő

Pepperkake, norvég karácsonyi keksz tojás nélkül


Az elmúlt hétvégén megsütöttem az ünnepre szánt aprósütiket, dobozoltam őket és jól eldugtam, hátha kitart Karácsonyig. :) Az egyik süti ez a norvég karácsonyi keksz volt, a pepperkake. Még Trollanyunál láttam évekkel ezelőtt, s azóta várt kipróbálásra. Az eredeti recept külön-külön adta meg a fűszerek mennyiségét (őrölt bors, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom), de én mézeskalács fűszerkeveréket használtam és hozzáadtam még egy kis plusz őrölt fahéjat. A cukorszirupot is lecseréltem akácmézre, a többi maradt a recept szerint, és csak féladagot készítettem, azt írom ide le.
Annyit megjegyeznék, hogy miután kivettük a tésztát a hűtőből, gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar meglágyul és akkor szinte kezeletlen a tészta, ragad. Ha így járunk, akkor tegyük vissza a hűtőbe és várjuk meg, amíg megkeményedik egy kicsit.

Hozzávalók:

- 0,75 dl tejszín
- 6 dkg akácméz
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

A tejszínt, a mézet, a vajat és a porcukrot összemelegítjük. NEM forraljuk, csak addig melegítjük amíg a vaj és cukor teljesen felolvad. Félretesszük és kihűtjük.

A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szitáljuk és elkeverjük.

A lisztes keverék közepébe öntjük az olvasztott mézes vajat, és kanállal elkeverjük. Most még nagyon lágy a massza, mondhatni, hogy folyós, de ahogy hűlni fog, úgy fog szilárdulni. Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük egy egész éjszakára.

A hűtőből kivéve 2-3 részre osztjuk a tésztát. Míg dolgozzunk az egyikkel, a többi tésztát  felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

Lisztezett dolgozófelületen átgyúrjuk a tésztát, majd kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges formákkal szaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, majd újból kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A tepsibe hagyjuk hűlni pár percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük a kekszeket.

A kihűlt kekszeket lehet díszíteni írókával, de nálam ez most elmaradt.

2017. december 15., péntek

Pöttyös mákos sütemény


Ha még nem döntöttétek el, hogy mi legyen Advent 3. vasárnapján a sütemény, akkor bátran ajánlom ezt a pöttyös mákos süteményt, különösen ha mák kedvelők vagytok. Mutatós, finom és az elkészítése sem ördöngös, inkább egy kicsit időigényesebb mint nehéz. Nekem nagyon ízlett, és még a férjem is megevett belőle pár szeletet, pedig ő nem rajong a mákért. :)
Köszönet a receptért Juditkának! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 18 dkg vaj
- 4 tojássárga
- kb. 5 ek tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 18 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve

+ 4-5 ek somlekvár (vagy bármilyen pikáns lekvár)

Hozzávalók a mázhoz:

- 10 dkg porcukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek víz
- 2,5 dkg vaj

Elkészítés:

Az átszitált lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót egy nagyobb edénybe szórjuk, majd elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgákat is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a tészta.
Három egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, majd egyenként folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára.

Ezután kivesszük az egyik tésztagombócot és sütőpapíron tepsi méretűre nyújtjuk. Azért használok sütőpapírt a nyújtáshoz, mert így sokkal könnyebben átlehet emelni a tepsibe anélkül, hogy elszakadna tészta.
Szóval, a kinyújtott tésztalapot a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe, villával megszurkáljuk és megkenjük a lekvárral.

A második tésztagombócot felosztjuk 9 -11 részre, annak függvényében, hogy milyen sűrűn szeretnék elhelyezni a tésztarudakat. Mindegyik tésztadarabból rudakat sodrunk, majd a lekvárral megkent tésztalapra sorakoztatjuk.


A darált mákot összekeverjük a reszelt citromhéjjal és citrom levével.
A tojásfehérjéből a sóval együtt közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként hozzá adagoljuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény habot nem kapunk.
A citromos mákhoz adunk 2-3 evőkanál tojáshabot és fellazítjuk, majd a többi habot óvatosan beleforgatjuk, ügyelve hogy a hab ne törtjük össze.

A tésztarudakra öntjük a mákos tölteléket és elsimítjuk.

A harmadik tésztagombócot tepsi méretűre nyújtjuk és befedjük vele a máktölteléket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A mázhoz a kakaóport a porcukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon összemelegítjük. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük. A kapott mázat a kihűlt süteményre simítjuk.

Ha a máz megszilárdult, a süteményt tetszés szerint szeleteljük.

2017. december 11., hétfő

Fűszeres - szilvalekváros kifli


Már egy jó hónapja annak, hogy ezek a fűszeres-szilvalekváros kiflik készültek, de a közzétételét az adventi időszakra tartogattam, hisz most nagyon is aktuális. A tésztájában csempésztem egy kevés mézeskalács fűszerkeveréket, ami a szilvalekvárral igen jól kiegészítették egymást. Nagyon finom lett, bátran ajánlom kipróbálásra.

Hozzávalók a tésztához:

- 37 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 80 ml tej

Hozzávalók a töltelékhez: - 3 evőkanál kemény szilvalekvár

Megszórni: - 1 ek porcukor

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba szórjuk az átszitált lisztet, a sütőport, a sót, a mézeskalács fűszer-keveréket és a porcukrot, majd elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta.
Három egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk, majd egyenként folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára.

Ezután a tésztagombócokat egyenként kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen 24 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 12 körcikkre vágjuk, majd mindegyik cikkre kb. egy kiskanálnyi tölteléket kenünk. Szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Még melegen megszórjuk porcukorral.

2017. december 4., hétfő

Mézeskalács sütemény


Ez a mézeskalács sütemény volt Advent első vasárnapjára készített desszertünk. Az alap recept ez a lágy mézes kenyér volt, amit én leegyszerűsítettem és egy kicsit megbolondítottam mézes fűszerkeverékkel, Karácsonyra hangolódva ezáltal is. Önmagában is nagyon finom, de így  szilvalekvárral és a csokoládé mázzal, több mint egy tökéletes vasárnapi desszert. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 1 tk vaníliapaszta
- 25 dkg akácméz
- 5 dkg porcukor

Töltelék: - 3 - 4 ek sűrű szilvalekvár

Hozzávalók a mázhoz:

- 5 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj

Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd elkavarjuk a sütőporral, a sóval, a citromhéjjal, a fahéjjal és a mézeskalács fűszerkeverékkel.

A tejet egy magasabb falú edénykébe mérjük, beleütjük a tojásokat és a vaníliapasztával együtt egyneművé keverjük.

A mézet mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, majd a porcukorral együtt simára keverjük. Váltakozva hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tojásos tejet is.

Sütőpapírral kibélelt kalácsformába (26,5 x 12 x 8 cm) simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A kész süteményt a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácsra helyezve kihűtjük.

A kihűlt sütit hosszába ketté vágjuk és megkenjük szilvalekvárral.

A mázhoz a vajat mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, majd beletördeljük a csokoládét és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad. Hozzáadjuk az olajat is és szép simára keverjük.
A sütemény tetejére öntjük, majd simítjuk, bevonjuk vele a süteményt.

Megvárjuk míg megdermed a csokis máz a tetején, majd szeleteljük.

2017. november 28., kedd

Lekváros bukta


Egy bögre forró kakaó a frissen sült lekváros bukta mellé, és máris jobban indul a nap. Legalábbis így történt nálunk az elmúlt napokban, ugyanis annyira jól sikerült az első adag szilvalekváros bukta, hogy egymás után kétszer készült el, és még nem untuk meg.
Nem is tudom, hogy nem került fel eddig a blogra a bukta receptje, hisz mindenki nagy kedvence, és elég sokszor készítettem is. Most pótolom ezt a hiányosságot, és ha elkészítitek, akkor mindenképpen házi sűrű (szilva)lekvárt használjatok hozzá, attól lesz az igazi. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 tk vanília paszta vagy 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

- Töltelék: - 15 tk sűrű szilvalekvár (kb. 18 dkg)

- Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

Az egész tojást, a meglangyosított tejet és a vanília pasztát a mixer táljába öntjük. Megszórjuk 1 bő csipet sóval, majd a rászitáljuk a lisztet. Erre rászórjuk a cukrot és a szárított élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
(A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függően.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha nincs mixerünk vagy kenyérütőgépünk, akkor a lisztet a sóval, a cukorral és élesztővel egy dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis fészket formálunk és beleütjük az egész tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a tejet, a vanilia pasztát és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és 15 darab egyforma méretű négyzetekre vágjuk (kb. 9x9 cm).

Mindegyik négyzetre teszünk egy púpos teáskanál lekvárt, majd egyesével feltekerjük. A tekercseket sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe (30x22 cm) rakosgatjuk, egymáshoz közel.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.

A megkelt buktákat lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A kész buktákat a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből és a rácsra helyezve kihűtjük.

2017. november 23., csütörtök

Csokoládés-körtés sütemény


Amikor beáll az ősz, elég sok almás és körtés sütemény készül nálunk. Van a tarsolyomban már 3 almás süti ami vár hogy felkerüljön a blogra, de előbb legyen ez a csokoládés-körtés sütemény. A receptet itt találtam, tortaformában megsütve, de picit módosítva rajta, a múlt hétvégén elkészült nálunk is. Ajánlom nektek is kipróbálásra, mert nem hogy csak finom, de nagyon egyszerű elkészíteni is. :)

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 2 ek tejföl
- 1 dl tej
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 10 dkg étcsokoládé

+ 3 darab körte

Elkészítés:

Egy tálban elkeverjük az átszitált lisztet a sóval és a sütőporral.

Egy bögrébe elkeverjük a tejfölt a tejjel.

A körtéket megmossuk, szárazra töröljük és meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházukat kivájjuk, majd felvágjuk szeletekre.

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat is egyenként hozzáadva tovább habosítjuk.
Ezután hozzákeverjük az olvasztott és langyosra hűlt csokoládét.
Végül a lisztes keveréket a tejfölös tejjel váltakozva a masszához keverjük.

Sütőpapírral bélelt 24x29 cm nagyságú tepsibe simítjuk és tetejét kirakjuk a körte szeletekkel.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

2017. november 21., kedd

Zebra muffin


A zebratorta kistestvére ez a mini zebra muffin, ami pont olyan mutatós és egyszerű elkészíteni, mint a mindenki által ismert zebratorta. Talán egy kicsit időigényes amíg kiskanállal beleadagoljuk a formába a tésztamasszát, de szerintem nem olyan vészes, megéri rászánni az időt.
Az alább felsorolt hozzávalókból 12 darab zebra muffin lett.

Hozzávalók:

- 3 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 0,9 dkg vaj
- 1 dl tej
- 23 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1,5 ek kakaópor
- 1,5 ek víz

Elkészítés:

A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját kikeverjük a cukrokkal, majd a vajat is hozzáadva tovább habosítjuk. Több részletbe, váltakozva hozzákeverjük a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, majd fellazítjuk pár evőkanálnyi tojáshabbal. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a megmaradt tojásfehérje habot, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
Kétfelé osztjuk a tésztát, és az egyik felébe belekeverjük az átszitált kakaóport és a vizet.

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal.
Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire tesszük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell.

A mélyedés aljába, középre, teszünk egy teáskanállal a fehér masszából, majd erre jön 1 teáskanál kakaós massza. A tésztát nem kell elkenni, és mindig az előző közepébe kell tenni az újabb kanál tésztát! Addig adagoljuk a masszát, amíg el nem fogy mind a fehér, mind a kakaós massza.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

2017. november 17., péntek

Kókusztejes csirkecurry nokedlivel


Már van egy kókusztejes-currys csirkemell a blogon, de amikor megláttam Edónál a kókusztejes csirkecurryt paradicsommal társítva, nagyon megtetszett. Sokat nem vártam vele, minden adott volt itthon, és végül egy finom fogás kerekedett ki belőle. Nekünk nagyon ízlett, és mivel könnyen és gyorsan elkészíthető, kitűnő ebéd vagy vacsora ötlet a rohanó hétköznapokra.

Hozzávalók 5-6 főre:

- 80 dkg csirkemell filé
- 1 vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 4 dl kókusztej
- 40 dkg darabolt paradicsom paradicsomlében (konzerv)
- só, bors
- 1 tk currypor
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

Hozzávalók a nokedlihez:

- 40 dkg liszt
- 4 tojás
- kb. 3 dl víz
- só (kb. 1 csapott tk, vagy ízlés szerint)

+ 1 ek olaj

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk és leitatjuk, majd felkockázzuk.

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd egy nagyobb serpenyőben kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a húskockákat és fehéredésig pirítjuk.
Ezután felöntjük a  kókusztejjel és a paradicsommal. Ízesítjük sóval, borssal és curry porral, majd puhára pároljuk kb. 10-15 perc alatt.
Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd 1-2 percig még főzzük.
Megkóstoljuk és ha szükséges utánaízesítünk.

Közben elkészítjük a nokedlit.

Egy lábasba vizet teszünk forrni. Ha már fő, csak akkor kezdjük el a nokedli készítést.

A sóval elkevert lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleütjük a tojásokat, és a vízzel együtt összekeverjük. A vizet csak kisebb adagokba adjuk hozzá, mert a tojás nagyságától függően előfordulhat hogy nem lesz szükség a 3 dl vízre. Nem kell túl sokat keverni, mert akkor a massza nyúlós lesz. Ragacsos, sűrűn folyó tésztát kell kapjunk.

A nokedliszaggatóban több részletben beleöntjük a tésztát, és a fövő vízbe szaggatjuk. Párszor belekavarunk, hogy a nokedlik ne ragadjak össze, majd ha feljöttek a víz felszínére 2 percet még hagyjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és hideg folyó víz alatt leöblítjük. Egy edénybe szedjük és elkavarjuk 1 ek olajjal, hogy ne ragadjanak össze.

2017. november 15., szerda

Borzas Kata


Egy újabb kipróbált sütemény recept Gabicsek konyhájából, a borzas Kata, ami szintén jelesen vizsgázott. Omlós tészta, finom sárgabarack lekváros diós töltelék, egyszerű és gyors elkészítés, egy szóval tökéletes. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 2 tojássárga
- kb. 1 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 tojásfehérje
- 8 dkg porcukor
- 15 dkg dió
- 3 ek barack lekvár

Elkészítés: 

Tálba szórjuk a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a citrom reszelt héját, és elkeverjük, majd a kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, a citrom levet és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta.
Két egyforma részre osztjuk, cipót formálunk belőle, majd folpackba csomagolva 15 percre a mélyhűtőbe tesszük.

A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény habot nem kapunk.
Óvatosan beleforgatjuk a darált diót és a baracklekvárt, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

Kivesszük a mélyhűtőből az egyik tésztacipót és nagy lyukú reszelőn egy sütőpapírral bélelt tepsibe (24x29 cm) reszeljük.
Rásimítjuk a diós habot, majd a másik tésztadarabot ráreszeljük a habra.

Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Kihűtjük, porcukorral megszórjuk és szeleteljük.


2017. november 9., csütörtök

Diós-almás szelet


A férjem almás süteményt kívánt, de nekem nem volt kedvem lapokat nyújtani a pitéhez, ezért erre a gyorsan elkészíthető diós-almás szeletre esett a választásom. Amilyen könnyen és gyorsan összeállítható ez a sütemény, pont olyan könnyen és gyorsan elillan a tányérról. :)

Hozzávalók:

- 15 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 tk vanília paszta vagy 1 cs. vaníliás cukor
- 30 dkg reszelt alma (2-3 db)

Elkészítés:

Egy tálba elkeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a sót és a diót.

Az almákat megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Nekem két és fél almára volt szükségem a 30 dkg reszelt almához, ezért a megmaradt felet kis kockákra vágtam, amit majd a sütemény tetejére szórunk. Ez akár el is hagyható.

A tojást habosra keverjük a cukorral és vaníliapasztával, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Hozzáadjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, a levével együtt, és egyneművé keverjük.
Óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (30x22 cm) simítjuk. Rászórjuk az almakockákat, kicsit belenyomkodjuk a masszába, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb.25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Kihűtjük, porcukorral megszórjuk és szeleteljük.

Recept ötlete innen.

2017. november 3., péntek

Sütőben sült zöldségek (édesburgonya, cékla, sárgarépa)


Mostanában egyre többször fordul elő a konyhámban az édesburgonya és a cékla. Köretként, pürésítve vagy sülve, akár más zöldségek társaságában, smoothie-ban, sőt még süteményekben is csempészek bele. Szeretjük mindkét zöldséget, bárhogyan is legyen elkészítve. Sütőben sülve, egy egészségesebb alternatíva az olajban sült krumpli helyett.

Sültek mellé, vagy önmagában, különböző mártogatóssal kínáljuk.

Hozzávalók 3-4 főre:

- 1 nagy édesburgonya
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab cékla
- 2-3 ek olívaolaj
- 2 tk só
- 1 tk őrölt fekete bors

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, és kb. 0,5 cm vastagságú hasábokra vágjuk.

Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a zöldséghasábokat az olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, nem túl szorosan egymáshoz (egy rétegben) és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 15 perc elteltével vegyük ki a sütőből, forgassuk meg a zöldséghasábokat, és süssük további 10-15 percet.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2017. november 1., szerda

Emlékezünk ...



"Aki hisz énbennem, ha meghal is, él!" (Jn. 14:25)

2017. október 30., hétfő

Hajtogatott tejfölös pogácsa



Rég nem készítettem sós rágcsálnivalót, amit a férjem szóvá is tett, ezért gondoltam, hogy megadom a módját és nem csak egy gyors pogácsát készítek, hanem egy hajtogatott tejfölös pogácsát. Először sajtos pogácsát terveztem, de sajt nem volt itthon, és a tegnapi zord időben nem volt kedvünk elmenni a boltba, így maradt a tejfölös pogácsa. De milyen jó is, hogy ezt készítettem el, és nem a sajtosat. Tésztája jó könnyed, omlós és még másnapra sem száraz. Nekünk nagyon ízlett, ezért nektek is bátran ajánlom. :)

Hozzávalók: 

- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg házi sertészsír
- 9 dkg vaj
- 2 csapott tk só
- 1 cs. száraz élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojás
- kb. 2,5 dl 20%-os tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 1 ek egész mákszem + 1 ek szezámmag

Elkészítés:

A lisztet és a sót dagasztótálba szitáljuk, majd a zsírral és a vajjal elmorzsoljuk. Rászórjuk a száraz élesztőt, a cukrot, majd a tojást is hozzáadva összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk.
Először adjunk hozzá 2 dl tejfölt, majd a többit csak kanalanként adagoljuk hozzá.

A tésztát pihentetés nélkül téglalappá nyújtjuk, majd gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk. Balról a középső részre hajtjuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot, a kapott tésztacsíkot fentről és lentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
Hogy érthetőbb legyen a hajtogatás folyamata, erre a linkre kattintva találsz fázisfotókat, annyi különbséggel, hogy hajtogatás közben nem kell lekenni vagy megszórni semmivel.

Az egész hajtogatási műveletet még megismételjük kétszer, mindig 20 perc pihentetést hagyva a hajtogatások között.

A harmadik pihentetés után ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztát és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, 25 percig pihentetjük majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk magokkal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nekem ebből az adagból 32 darab pogácsa lett.

2017. október 27., péntek

Fahéjas boszorkányseprű


Hamarosan itt van Halloween, és ugyan mi nem ünnepeljük, de hátha valaki jó ötletnek találja ezeket az egyáltalán nem ijesztő, inkább aranyos boszorkányseprű kekszeket. :) A receptet még jó pár évvel ezelőtt Tücsökbogártól jegyeztem le, ő vaníliával, én meg fahéjjal izésítettem. Lehet kisebb kekszeket is formázni, de akkor a tésztát 20 egyenlő részre osszuk, és ne 10 részre, ahogy én tettem. Díszíteni is bármivel lehet, csak a képzelet szab határt. Hajrá! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 10 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 1 csapott tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 20 dkg liszt
- 2 ek víz

+ 10 db. ropi

Hozzávalók a díszítéshez: - kb. 3 dkg étcsoki + dekor cukorgyöngy és cukorkonfetti

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sóval és fahéjjal elkevert lisztet, és kézzel összegyúrjuk annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta.
A tésztát 10 vagy 20 egyenlő részre osztjuk, annak függvényében hogy, kisebb vagy nagyobb kekszeket szeretnénk. Seprű formára lapítjuk, majd a keskenyebb végénél beleszúrunk egy ropit.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd egy villa segítségével kialakítjuk a seprű szálait.


Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.

A sütőből kivéve 2-3 percet hagyjuk hűlni a tepsibe, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, és a ropi felőli felső részt kenjük be csokival. Tegyük sütőpapírra, majd szórjuk meg apró cukorgyönggyel és/vagy cukorkonfettivel, és hagyjuk dermedni.

2017. október 20., péntek

Csokoládés pite



Annyira finom ez a csokoládés pite, hogy egy hét alatt kétszer sütöttem meg. Első alkalommal étcsokoládét használtam, másodjára pedig fele-fele arányba tej- és étcsokoládét. Mindkét változat nagyon finom, de természetesen nagyon fontos, hogy használjunk jó minőségű csokoládét.
A receptet pár éve Barbitól mentettem el, s végre elkészült nálunk is. Bátran ajánlom nektek is kipróbálásra, különösen, ha nagy csokit kedvelők vagytok. :)

Hozzávalók a tésztához (22 cm-es kerek formához):

- 17 dkg liszt
- 2 ek porcukor
- 1 csipet só
- 9 dkg vaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta vagy 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg méz
- 8 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 12 dkg étcsokoládé pasztilla
- 3 tojás

Hozzávalók a ganache-hoz:

- 6 dkg étcsokoládé pasztilla
- 0,6 dl tejszín

Díszíteni: - 1 ek. kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot és sót egy tálba szitáljuk, és összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a vanília pasztát, és végül a tojással együtt összegyúrjuk.

A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, arra ügyelve, hogy a kör 3-4 centivel nagyobb legyen mint a forma.
Ráterítjük egy 22 cm-es (kapcsos) kerek formára (pitesütő), amit előzőleg kivajaztunk és liszteztünk, majd szépen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk.
Folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük egy órára.

A mézet, a cukrot és a vajat egy kisebb lábasba tesszük, és elkezdjük melegíteni. Addig forrósítjuk, amíg a cukor és vaj teljesen elolvad, majd a lángról levéve hozzáadjuk a csoki pasztillát, és simára keverjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd robotgéppel átkeverjük és egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig megvárva hogy az előzőt jól beledolgozza a gép.

A hűtőből kivett tésztára simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 60 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

A tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csokoládét, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad.
Rásimítjuk a kihűlt sütemény tetejére, megszórjuk kevés kókuszreszelékkel, majd hűtőbe tesszük dermedésig.


2017. október 17., kedd

Lekváros ravioli


Nem is tudom mióta vár már elkészítésre ez a Lajos Mari oldalán talált lekváros ravioli. Halogattam, mert úgy gondoltam, hogy hosszadalmas az elkészítése, és mivel mindig időhiányba vagyok, ezért mindig elmaradt. De, tévedtem. Való igaz, hogy egy kicsit tovább tart elkészíteni, mert pihentetni kell a tésztát, majd nyújtani, szaggatni és megtölteni, de nem olyan vészes. Nem tart tovább, mint bármelyik más linzer elkészítése, de mégis más. :)
Én az eredeti receptben szereplő hozzávalók mennyiségét csökkentettem, azt írom le, és így lett 20 darab lekváros raviolim.

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 1 kk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 vaníliás cukor
- 7 dkg porcukor
- 1/2 kk őrölt fahéj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 14 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 1-2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez: - 20 tk szilvalekvár

A korongok szélét lekenni: - 1 tojásfehérje

Tetejét lekenni:  - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport, a porcukrot, a sót, a fahéjat és a citrom reszelt héját egy nagyobb edénybe szórjuk,  elvegyítjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Végül a tojássárgát is hozzáadjuk és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Ezután enyhén lisztezett felületen vékonyra (2 mm) nyújtjuk a tésztát, majd 6,5 cm átmérőjű cakkos kiszúróval korongokat szúrunk ki belőle.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Próbáljunk páros számú korongokat kiszúrni.

A korongok felét egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és közepére 1-1 kávéskanálnyi lekvárt teszünk. Széleit lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével.
A megmaradt korongok közepét keresztbe bevágjuk, majd a lekváros korongok tetejére helyezzük és egy 4.5 cm átmérőjű pálinkáspohárral vagy akár pogácsaszaggatóval óvatosan összenyomjuk.


Tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

5 percig a tepsibe pihentetjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

2017. október 12., csütörtök

Habcsókos almás pite


Ennek a habcsókos almás pitének az elkészítéséhez ezt a receptet vettem alapul, és az az igazság, hogy nem is terveztem feltenni a blogra, de olyan finomra sikerült, hogy kár lenne nem megörökíteni a módosított receptet. Vékony tésztaréteg, vastag almás töltelék, megkoronázva egy ugyancsak vastag habcsókkal a tetején. Szerintem nem is kell ennél több egy őszi kényeztetős délutánon. :)

Hozzávalók a tésztához (26 cm átmérőjű formához):

- 20 dkg liszt
- 1 mk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 4 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárga
- 2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1,3 kg alma, pucolatlan
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek barna cukor, vagy ízlés szerint
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 1 tk fahéj, vagy ízlés szerint

+ 3 dkg darált dió

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg kristálycukor

Elkészítés:

A sütőporral elkevert lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a sót, majd a tojássárgákat és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze a tészta akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt.
Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Időközben elkészítjük a tölteléket, amihez az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rácsorgatjuk a citromlevet és elkeverjük a kétféle cukorral, majd lassú tűznél pár perc alatt megdinszteljük. Rászórjuk a vaníliás pudingport és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ez csupán 1, max. 2 perc. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a fahéjat és félretesszük felhasználásig.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Ráterítjük a kivajazott és lisztezett formára, majd szépen belehelyezzük a tésztát úgy, hogy hagyjunk neki legalább egy 3-4 cm-es peremet, amit a sütőforma oldalára nyomkodunk. Pár helyen megszurkáljuk villával, majd rászórjuk a darált diót.
Belesimítjuk az almás tölteléket, majd előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

A habhoz a tojásfehérjékből 1 csipet sóval közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény, fényes habot nem kapunk.

A sütőből kivett sütemény tetejére halmozzuk/simítjuk, majd visszatesszük a kb 150 fokos sütőben, és addig szárítjuk amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik.


2017. október 9., hétfő

Kókuszmázas álomsüti



Ennek a kókuszmázas süteménynek a receptjét a FB-on egy sütis csoportban találtam. Megtetszett, mert könnyen elkészíthető, és ha még kókuszos is, akkor csakis finom lehet. Én az eredeti receptet egy kicsit módosítottam, mert nagyobb tepsibe sütöttem, azt írom le ide. A végeredmény nem okozott csalódást, sőt, nagyon nagy sikere volt.

Hozzávalók a tésztához:

- 20 dkg liszt
- 1 1/2 tk sütőpor
- 1 csipetsó
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1,3 dl tej
- 2 dkg vaj

Hozzávalók a mázhoz:

- 6 dkg (barna)cukor
- 4 dkg vaj
- 1,5 dl habtejszín
- 7,5 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tejet a vajjal összemelegítjük, amíg a vaj teljesen elolvad.

A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral.

A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, váltakozva hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a vajas tejet, és egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (30x22 cm) simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük (kb. 20-25 perc). Végezzünk tűpróbát!

A máznak valókat, a kókuszreszeléken kívül, egy lábasba mérjük és kis lángon addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kókuszreszeléket is.

A sütőből kivett, még forró sütemény tetejére simítjuk a mázat, majd visszatesszük a sütőbe még kb. 15 percre.

Kihűtjük, majd tetszés szerint szeleteljük.

2017. október 6., péntek

Kefíres sütemény


Számos gyorsan elkészíthető recept szerepel már a blogon, viszont ennél a kefires süteménynél nem tudom, hogy létezik-e olyan aminek az elkészítése kevesebb időt igényelne. Csak összekeverjük a hozzávalókat, belesimítjuk a tepsibe és máris mehet a sütőben. Alig pár perc alatt elkészíthető, és a máz akár el is hagyható, csak porcukorral megszórva is finom.

Hozzávalók a tésztához:

-  31 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 17 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1,5 dl kefír
- 1 dl olaj
- 4 egész tojás

Hozzávalók a mázhoz:

- 2,5 ek cukroztlan kakaó
- 2,5 ek cukor
- 2,5 ek viz
- 6 dkg vaj

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba szitáljuk és elkeverjük a sütőporral, a cukrokkal és a sóval.
Hozzáöntjük a kefirt, az olajat és elkeverjük, végül a tojásokkal együtt is csomómentesre keverjük.

Sütőpapírral bélelt, 30x22 cm nagyságú tepsibe simítjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük.
Az így kapott mázat a kihűlt sütemény tetejére simítjuk, hűtőbe tesszük kb. 1 órát, majd tetszés szerint szeleteljük.