2018. június 19., kedd
Kukoricalisztes-gyümölcsös muffin (cukormentes)
Hétköznapi reggeliként készítettem ezt a kukoricalisztes-gyümölcsös muffint. Gyorsan elkészíthető, ami idénygyümölcsökkel gazdagon variálható. Én most epret, cseresznyét és piros ribizlit használtam, de kedvünk szerint variálhatjuk.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 14 dkg kukoricaliszt
- 2,4 dl tej
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 8 dkg vaj
- 1 tojás
- 15 dkg durumliszt
- 1 csipet só
- 2 tk sütőpor
- 10 dkg eritrit
+ 13 dkg vegyes gyümölcs (eper, cseresznye, piros ribizli)
Elkészítés:
Egy tálba a kukoricalisztet a tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját is, és félre tesszük 10 percre.
Hozzákeverjük az olvasztott és kihűtött vajat, majd az egész tojást is.
Egy másik tálba elkeverjük a durumlisztet, a sót, a sütőport és az eritritet. Ezt a lisztes keveréket 2-3 részletbe hozzákeverjük a tejes kukoricalisztet, és egynemű masszává keverjük. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl!
A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.
Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Ebben az esetben nem kell papírkosárkákat használni, és vajazni, lisztezni sem kell a mélyedéseket.
Tetejét kirakjuk a megmosott és apróra vágott gyümölccsel, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve pár percig a formába pihentetjük, majd rácsra téve kihűtjük.
Porított eritrittel (porcukorral) enyhén megszórva kínáljuk.
Tipp: - Durumliszt helyett finom búzalisztet is használhatunk.
- Ha nem cukormentesen szeretnénk elkészíteni, akkor eritrit helyett használjunk kristálycukrot.
- Bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése