2018. december 7., péntek
Céklás kókuszgolyó
Szeretjük a kókuszgolyót (na de ki ne szeretné), és amikor megláttam Edónál a céklás változatát, nyomba lecsaptam a receptre. Ahogy sikerült céklát vásárolnom, el is készítettem. :) Egy végtelenül egyszerű sütés nélküli édesség, finom és egészséges is, amit akár az ünnepek alkalmából is elkészíthetünk.
Hozzávalók:
- 10 dkg főtt cékla
- 15 dkg zabpehely
- 20 dkg alma (tisztán mérve)
- 4 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 2 ek kókuszolaj
Hempergetni:- kb. 2-3 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A céklagumót alaposan megmossuk, majd egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy lepje el. Sózzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul. Kihűtjük, hámozzuk, majd pépesítjük.
A zabpelyhet száraz serpenyőbe megpirítjuk, majd kávédarálón porrá daráljuk.
Az almát megmossuk, meghámozzuk majd a kis-lyukú reszelőn lereszeljük.
Minden hozzávalót egy tálba mérünk, majd alaposan összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk belőle. Folpack-kal letakarjuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük, hogy a zabpehelyliszt felszívja a nedvességet.
(Szükség esetén, a massza állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel vagy reszelt almával.)
A kész masszából kis golyókat formázunk és egyenként meghempergetjük kókuszreszelékbe. Ha túl ragadós lenne a massza, akkor nedves kézzel formázzuk a golyócskákat.
Jól záródó dobozba rakosgatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Ebből az adagból 24 darab 19 grammos céklás kókuszgolyó lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése