Bátran ajánlom nektek is kipróbálásra, nem fogjátok megbánni, annyira finom. :)
Hozzávalók 2 tepsinyi adaghoz:
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 6 dkg durum liszt
- 5 dkg vaj
- 1/2 tk só
- 10 dkg telemea sajt (vagy más kemény sajt)
- 2 tojássárga
- 1 ek víz
- 2 tk mustár
- kb. 1 ek tejföl (csak szükség esetén)
Megj. : Ha nem telemea sajtot használunk, akkor a só mennyiségét növeljük 1 teáskanálnyira.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - kb. 3 ek szezámmag
Elkészítés:
Egy kisebb edénybe a tojássárgákat egyneművé keverjük a mustárral és a vízzel.
A liszteket a sóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az apró lyukú reszelőn lereszelt telemea sajtot és összekeverjük. A mustáros tojást is hozzáadjuk, és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőbe pihentetjük 1 órát.
Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 38 x 30 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. A tésztalapot középen kettévágjuk (így kapunk 2 darab 38 x 15 cm-es téglalapot), majd pizzavágóval kb. 0,5-1 cm-es csíkokat vágunk.
Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk tetszés szerint magvakkal, sajttal (az én esetemben szezámmaggal).
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, majd mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. 10 perc sütési idő elteltével figyeljük, mert könnyen megéghet.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Tipp: Szerepel már egy sós ropi a blogon, ez a mozzarellás sós ropi, amit ugyancsak bátran ajánlok nektek elkészíteni. Sokkal finomabb mint a boltban kapható társai, és mégis más ha mi készítjük házilag.
Finom rágcsálnivaló, dobhatnál ide egy párat belőle :-)
VálaszTörlésNagyon finom valóban! :) Most már csak a következő adagból tudok küldeni, ez elfogyott az utolsó morzsáig. :)
TörlésNagyon finom lehet, mustáros ízesítés eddig még nálam sem volt ismert!
VálaszTörlésCsak ajánlani tudom, hogy próbáld ki a mustáros izésítést, nagyon finom tud lenni. :)
Törlés