2019. március 4., hétfő

Csavart mustáros - sajtos ropi


Ha nem jön velem szembe ez a csavart mustáros sajtos rúd recept, azt hiszem soha nem jutott volna eszembe, hogy mustárt használjak sós rágcsa készítéséhez. Pedig hogy fellehet dobni egy kevés mustárral egy egyszerű sós ropit, és milyen finom lesz tőle. :) Én most teljes kiőrlésű liszt és durum liszt keverékéből készítettem, de búza finomlisztet is lehet használni hozzá, csak ebben az  esetben előfordulhat, hogy a tészta állagán szükség lesz javítanunk egy kevés plusz liszttel vagy tejföllel.
Bátran ajánlom nektek is kipróbálásra, nem fogjátok megbánni, annyira finom. :)

Hozzávalók 2 tepsinyi adaghoz:

- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 6 dkg durum liszt
- 5 dkg vaj
- 1/2 tk só
- 10 dkg telemea sajt (vagy más kemény sajt)
- 2 tojássárga
- 1 ek víz
- 2 tk mustár
- kb. 1 ek tejföl (csak szükség esetén)

Megj. : Ha nem telemea sajtot használunk, akkor a só mennyiségét növeljük 1 teáskanálnyira.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - kb. 3 ek szezámmag

Elkészítés:

Egy kisebb edénybe a tojássárgákat egyneművé keverjük a mustárral és a vízzel.

A liszteket a sóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az apró lyukú reszelőn lereszelt telemea sajtot és összekeverjük. A mustáros tojást is hozzáadjuk, és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőbe pihentetjük 1 órát.

Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 38 x 30 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. A tésztalapot középen kettévágjuk (így kapunk 2 darab 38 x 15 cm-es téglalapot), majd pizzavágóval kb. 0,5-1 cm-es csíkokat vágunk.

Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk tetszés szerint magvakkal, sajttal (az én esetemben szezámmaggal).

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, majd mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. 10 perc sütési idő elteltével figyeljük, mert könnyen megéghet.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Tipp: Szerepel már egy sós ropi a blogon, ez a mozzarellás sós ropi, amit ugyancsak bátran ajánlok nektek elkészíteni. Sokkal finomabb mint a boltban kapható társai, és mégis más ha mi készítjük házilag.


4 megjegyzés:

  1. Finom rágcsálnivaló, dobhatnál ide egy párat belőle :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom valóban! :) Most már csak a következő adagból tudok küldeni, ez elfogyott az utolsó morzsáig. :)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, mustáros ízesítés eddig még nálam sem volt ismert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ajánlani tudom, hogy próbáld ki a mustáros izésítést, nagyon finom tud lenni. :)

      Törlés