Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 dkg darált pirított és sózott pisztácia
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- 3/4 cs instant élesztő
- 1 tojás
- kb. 17,5 dkg tejföl
Megj.: Teljes kiőrlésű liszt és búzasikér helyett, nyugodtan lehet finom lisztet is használni, csak ebben az esetben figyeljünk, mert kevesebb tejfölre lesz szükség.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - 1 -2 ek egész mákszem
Elkészítés:
A lisztet, a búzasikért, darált pisztáciát és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.
Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojást is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk egész mákszemmel.
Ezután kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Szép rudak! Szeretem a pisztáciát, biztos ízlene.
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésHa szereted a pisztáciát,akkor mindképpen érdemes kipróbálni.
Nagyon fincsi guszta kis rudak!
VálaszTörlésNagyon guszták, jó lehet elropogtatni egy kellemes kiránduláson 😄
VálaszTörlés