Hozzávalók:
- 2,5 ek méz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs instant élesztő
- 5 dkg vaj
- 1 tk kakaópor
- 3-4 ek víz
- Amennyiben méz és hozzáadott cukor nélkül készítenéd el a kifliket, akkor használj kb. 6 dkg eritritet.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik tésztadarabot cipóvá formázzuk és egy vékonyan kiolajozott edénybe helyezzük, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A másik tésztadarabot visszatesszük a mixer táljába, hozzáadjuk a vízzel elkevert fahéjat és kakaót, és jól összedolgozzuk. Ezután egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
Ha megkeltek a tészták, 2-2 részre osztjuk mindkettőt, így kapunk 2-2 világos és barna tésztadarabot.
Előbb, az egyik fehér tésztát kb. 25 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd egy barnát is ugyanekkorára. A fehér tésztára ráhelyezzük a barnát, párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd 8 körcikkre vágjuk, és szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a megformázott kifliket, letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
Hasonlóan járunk el a másik két tésztacipóval is.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nagyon szép kis duci kifliket készítettél !
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! :)
TörlésNagyon guszta kifliket sütöttél, finomak lehettek 😊! A fahéj nálunk is kedvenc, és ahogy írod, itt az ősz, készülhetnek a kelt tészták...
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin!
TörlésMár alig vártam, hogy enyhüljön az idő, és újra belehessen kapcsolni a sütőt. :)
43dkg a liszt?
VálaszTörlésKedves Noémi, igen 43 dkg a liszt.
TörlésKöszönöm az észrevételt! Máris javítottam a bejegyzésben. :)
Én köszönöm! Sokszor én is gyorsan gépelek, és kimaradnak betűk. 😊
Törlés