Egy igazi őszi ízvilágú, csinos péksüteményt mutatok ma, ami egy finom reggeli ötlet is lehet a hétvégére. Már az illata is elcsábít sütés közben, a finom fahéj és dió illata belengi az egész lakást, az ízéról nem is beszélve. Egyszerű és könnyű elkészíteni ezt a diós-almás csavart brióst, még azoknak is biztos a siker, akik nem szoktak sűrűn kelt tésztával dolgozni. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 3 dkg eritrit vagy ízlés szerint
- 2 tk őrölt fahéj
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A darált diót egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az eritritet, az őrölt fahéjat, és elkeverjük.
Visszatartva a levet, a reszelt almát levétől kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a diós keverékhez, végül elkeverjük annyi almalével, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.
Ekkor enyhén olajozott felületen, az egyik tésztacipót ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk és egyenletesen rákenjük a diós tölteléket.
Hasonló nagyságúra nyújtjuk a másik tésztadarabot is, majd ráhelyezzük a diós lapra úgy, hogy fedje be teljesen.
Egy párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd keskenyebb oldalánál kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk.
Minden csíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarunk, és feltekerjük csiga alakban.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a csigákat, egymástól távolabb, mert még kelni fognak, és pihenni hagyjuk 15 percet.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
De szépek, mint egy rózsa! Nagyon finomak lehettek, az alma, dió és fahéj nagyon jó párosítás.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésValóban finomak voltak, szeretjük ezt a triót.
Nagyon guszták és finomak lehetnek !
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésNagyon finom, érdemes kipróbálni.
Nagyon ötletes. Nekem is van hasonló, ezt is ki fogom próbálni, bár még az előző is csak tervben van. http://korsocska.blogspot.com/2020/05/spiralkalacs.html
VálaszTörlésKöszönöm Ani!
TörlésMegnéztem a spirálkalácsod, nagyon szép! Eszembe jutott, hogy én is készítettem már hasonlót pár éve, csak más néven fut a blogon, és nagy sikere volt annak is.
Az illatát nem érzem ugyan, de a látvány mindenképp csábító! Szépségesek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Gerdi! ::)
TörlésAz illata nagyon kellemes, ahogy belengi az egész házat.
Nagyon szép és különleges! Az egyik legjobb ízkombináció. 😀
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa! :) Egyet értek veled, nem lehet tévedni ezzel az ízkombóval.
Törlés