2022. február 25., péntek

Csokoládés - meggyes piskóta, hozzáadott cukor nélkül


A csokoládé és meggy páros nagy kedvenc lett nálunk mostanában. A meggy savanykás íze, és a csokoládé édessége jól kiegészítik egymást. Mi nagyon szeretjük, és sokszor készül ezzel az ízkombinációval valami finom sütemény. Az elmúlt hétvégén ez a gyors és egyszerű csokoládés - meggyes piskóta készült, amit, el sem merem mondani, hogy mennyi idő alatt tüntettük el. :D 

Hozzávalók:

- 15 dkg durum liszt
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1/2 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 10 dkg eritrit
- 3 ek olaj
- 1,5 dl tej

- 10 dkg kimagozott meggy
- 1 ek durum liszt  
- 3 dkg étcsokoládé pasztilla (54%-os) vagy durvára vágott csokoládé

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a durum lisztet, hozzáadjuk a kakaót, a sütőport, és elkeverjük.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata, majd az olajat is hozzáadva tovább habosítjuk.
Több részletbe, váltakozva hozzákeverjük a tejet és a sütőporos lisztet, majd fellazítjuk pár evőkanálnyi tojáshabbal. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a megmaradt tojásfehérje habot, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.

A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk. Rászórjuk a liszttel megszórt, kimagozott meggyet és a csokoládé pasztillát.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

2022. február 17., csütörtök

Sajtos muffin

 

Pár éve felrobbantotta az internet világát ez a sajtos muffin, szinte mindenki elkészítette, és bárhova nézett az ember, csak sajtos muffint látott. Én akkor lemaradtam erről az őrületről, nálam most jött el az ideje. Én teljes kiőrlésű lisztből készítettem, hozzáadott cukor nélkül, és nem csak hogy szép lett ez a sajtos péksütemény, de nagyon finom is. Egymás után kétszer készítettem el, annyira ízlett nekünk. Ahogy a fázisfotón is látható, a formázása egyáltalán nem nehéz, bárki megpróbálhatja, én csak ajánlani tudom, ha egy finom, és mutatós péksüteménnyel szeretnétek meglepni szeretteiteket.

Hozzávalók a tésztához:

- 13 dkg görög joghurt
- 0,5 dl olaj
- kb. 1,9 dl tej
- 1 tojás
- 1 tk só
- 39 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 4 dkg puha vaj
- 1 tk só
- 10 dkg félkemény sajt

Elkészítés:

A joghurtot az olajjal és 1,6 dl langyos tejjel együtt a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabkákat kis gombóccá formázzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és újabb 10 percet pihentetjük.

A gombócokat egyenként kb. 12x18 nagyságú téglalappá nyújtjuk. A felső részét éles késsel vagy pizza vágóval 8-9 helyen bevagdossuk, az egyben maradt részét pedig megkenjük a sóval kikevert puha vajjal. Megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük, úgy hogy a vágások vége a tészta aljára kerüljön.


Kis koszorút formázunk belőle, majd a muffin forma mélyedésében helyezzük.

Minden egyes gombóccal hasonlóképpen járunk el.

A megformázott csigákat letakarjuk, és 20 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel higított tojásságával, és megszórjuk megszórjuk szezámmaggal.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve pár percet hagyjuk a formában, majd óvatosan kiemeljük, és rácson teljesen kiütjük.

2022. február 13., vasárnap

Kókuszos madeleine, hozzáadott cukor nélkül


Rég tervben volt már ennek a francia aprósüteménynek az elkészítése, csak nem volt hozzá formám. Aztán pár hete megláttam az egyik multiban, és nem tudtam ott hagyni a formát. :) Alig vártam, hogy kipróbálhassam, és a hétvégén végre el is készültek ezeket a cukormentes kókuszos madeleine sütik. Mit is mondhatnék róluk? Sokkal egyszerűbben készülnek, mint gondoltam volna, egyáltalán nem időigényes, a végeredmény pedig egy igen mutatós, puha és finom sütemény, tudjátok az abbahagyhatatlan kategóriából. ;)
A reggeli kávé mellé, vagy a délutáni tea mellé is tökéletes választás lehet, de akár a közelgő Valentin napra is kellemes meglepetés lehet.

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojás
- 7 dkg eritrit
- 7 dkg olvasztott és kihűtött vaj
- 1/2 vanília rúd kikapart magjai
- 5 dkg durum liszt
- 5 dkg kókuszliszt
- 1 csipet só
- 4 g sütőpor
- 8 ek meleg víz

Hozzávalók a díszítéshez:

- kb. 5 dkg étcsokoládé
- kb. 2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a liszteket, hozzáadjuk a sütőport és sót, és elkeverjük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olvasztott és kihűtött vajat és a vanília kikapart magjait, és krémesre keverjük. Végül a vizet is hozzáadjuk.

Ekkor spatulára váltunk, és nagy, körkörös mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket is.

A masszát habzsákba szedjük, vagy egy kanál segítségével  a madeleine sütőformákba adagoljuk úgy 3/4-ig. 

Meg.: Ha szilikon sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így töltjük meg a mélyedéseket. Amennyiben fém madeleine sütőformát használunk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki a mélyedéseket, és csak utána adagoljuk a mélyedésekben a masszát.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A süteményt hagyjuk pár percet hűlni a formában, majd óvatosan egy kés segítségével kiemeljük a sütiket, és rácson teljesen kihűtjük.

A díszítéshez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a sütemények egyik végét belemártjuk, lecsepegtetjük a fölösleget, végül a csokis részt kókuszreszelékbe mártjuk. Sütőpapírra tesszük száradni.

A fent megadott hozzávalókból nekem 26 darab madeleine süti lett.

2022. február 9., szerda

Sárgarépás-sajtos pogácsa


Mostanában nagyon rá vagyunk állva a sós kelt tésztákra, pogácsák meg sós péksütemények készültek inkább. Az elmúlt hétvégén ezt a sárgarépás-sajtos pogácsát sütöttem, aminek a tésztájában most főtt sárgarépa került, ennek köszönhetően egy puhább, szaftosabb tésztájú pogácsa sült ki. Az ízén nem érezni a sárgarépát, a sajt íze dominál, viszont még másnapra sem szárad ki, nagyon finom. 

Hozzávalók:

- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 5 dkg vaj
- 10 dkg
főtt sárgarépa
- 1 tojás
- 1 cs. szárított élesztő
- kb. 22 dkg tejföl

+ 10 dkg reszelt sajt

Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a pépesített főtt sárgarépát, a tojást, egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Rászórjuk a szárított élesztőt,  majd jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formázunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ekkor a tésztát enyhén olajozott felületen téglalapra (kb. 30 x 40 cm) nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kisebbik felétől feltekerjük mint a bejglit. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, ekkor már ujjnyi vastagságúra, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 15 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kevés szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Ebből az adagból 50 darab pogácsa lett.

2022. február 4., péntek

Egyszerű joghurtos-citromos torta

 

Amikor egy tartalmasabb levest készítünk, legtöbbször elmarad a második, inkább egy könnyedebb desszert féleség készül, mint a palacsinta, gombóc vagy mint legutóbb ez a egyszerű görögjoghurtos-citromos torta. Egyszerűen és gyorsan elkészül ez a könnyű desszert, amit önmagában is fogyaszthatunk, de akár kedvenc lekvárunkat vagy gyümölcsszószt is kínálhatunk mellé. 

Hozzávalók:

- 3 tojás
- 1 csipet só
- 7,5 dkg eritrit
- 4 dl natúr görögjoghurt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 citrom frissen facsart leve
- 3 dkg zabpehelyliszt
- 1 tk sütőpor

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. 

A tojás sárgához hozzáadjuk az eritritet, és habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kifehéredik. A mixer fokozatát visszavéve, több részletben hozzáadjuk a görög joghurtot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, majd a sütőporral elkevert zabpehelylisztet is. 

Egy spatulával, óvatosan, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot.

Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát pedig vékonyan kivajazzuk, majd belesimítjuk a tészta masszát.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

Teljesen kihűtjük.

Ízlés szerint, tetejét megszórhatjuk porított eritrittel, akár egy pikánsabb lekvárt vagy gyümölcsszószt is kínálhatunk mellé. 

Recept forrása itt.